Creative Sound Blaster X-Fi Go! VS Creative SB X-Fi Surround

Dobrý deň.

Rozhodol som sa zakúpiť 2.1 systém Logitech Z 623 THX, ale problémom je moja integrovaná zvukovka na matičnej doske (notebook).
Preto sa rozhodujem medzi externou USB zvukovou kartou
Creative Sound Blaster X-Fi Go!
http://zvukove-karty.heureka.sk/creative-sound-blaster-x-fi-go/specifikace/#section
a
Creative SB X-Fi Surround
http://www.najpc.sk/creative-sb-x-fi-surround-5-1-pro-p4np

Tá druhá je vybavená certifikátom THX a 5.1 podporou + diaľkové ovládanie. Týmto vás prosím o rady, či má zmysel kupovať 5.1 zvukovku len pre 2.1 systém. Osobne ma láka certifikát THX, už len kvoli tomu, že aj repro sú vysokej kvality. Neviem, či nepriplácam zbytočne veľa za 5.1 podporu a diaľkové ovládanie, ktoré nepotrebujem.
Preto prosím o vaše postrehy a rady k nákupu
Creative Sound Blaster X-Fi Go! alebo Creative SB X-Fi Surround
Otázkou je, či mi plne postačí Creative Sound Blaster X-Fi Go! k už spomínanemu 2.1 systému Logitech.
Ospravedlňte prosím môj laický pohľad na túto problematiku :)
Ďakujem.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

je pravda, že ta Go! verze je spíš pro cestovní účely, je menší a spíše platí pro trochu levnější repra, než jsou tyhle Zetka za skoro 5000 korun... každopádně co se kvality zvuku se tyhle 2 karty moc neliší, ta druhá ale umí o pár kanálů víc a má dálkové ovládání.. navíc má i THX certifikaci, která ale platí pro filmy, nikoliv pro hudbu... ale zas brát si na filmy stereo systém není zas tak dobrá volba, i když THX certifikaci ty repra mají...
chybu neuděláš ani s jednou zvukovkou... takže spíš pokud se vyjádří někdo další..
každopádně ta první má vychytávky spíš pro hudbu a hry pro repro a sluchátka, zatímco ta druhá podporuje naopak filmové technologie..

Obrázek uživatele Jopo

TOBiAS wrote:
...
každopádně ta první má vychytávky spíš pro hudbu a hry pro repro a sluchátka, zatímco ta druhá podporuje naopak filmové technologie..

Z toho mi vyplýva jasná voľba pre GO verziu, síce filmy pozerám dosť často, ale ide mi prevažne len o kvalitu hudby. Pravdepodobne skúsim túto zvukovku, a ak by som v budúcnosti zachádzal do extrémov, nebude problém ju vymeniť za niečo profesionálne :)
Avšak aj naďalej uvítam akékoľvek rady, ďakujem.

Obrázek uživatele TheALuminium

Dobrý den,
bohužel Creative zase není taková špička co se týče reprodukce zvuku. Jsou tu mnohem lepší výrobci zvukových karet a zvukových zařízení. Jelikož ale chcete 2.1 a ještě k tomu jste se moc nerozepisoval o vysoké kvalitě, tak z toho soudím, že od toho ani neočekáváte nějakou speciální zvukovou kvalitu, prostě jen lepší, než vydává integrovaná zvukovka. Přesto si myslím, že by bylo moudřejší zainvestovat peníze do té druhé, jelikož má lepší výstupní parametry a hlavně nikdy nevíte, jestli si později nepořídíte 5.1, což by se vám k tomu hodila. Ta první verze zvukovky GO! je opravdu jen trochu lepší "integrovaná" zvukovka. Ta druhá už bude mít něco do sebe, tím myslím, jak zvukovýma vlastnostma, tak i nastavením zvuku pomocí dodaného softwaru.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

samozřejmě, zvukovky jsou tu pak i podstatně dražší a třeba ASUS Xonar patří ke špičce taktéž, ale stojí kolem 6000 korun... a pak jsou tu přímo profi komerční firmy, jako M-Audio, jenže ty kolem takovýchto částek spíše začánají..
za sebe si myslím, že tyhle dvě zvukovky jsou adekvátní tomu, co zde chceme.. přecijen X-Fi je prostě synonymum pro skvělý zvuk. navíc tyhle repra jsou dělané spíše k televizi, nebo nějakému DVD systému a ten často ani nemá tak kvalitní výstupy, jako mají tyhle karty..
větší výběr by byl z těch interních zvukovek, ale z těch externích tu moc není. rozdíl mezi tou Go! a 5.1 verzí je hlavně v počtu kanálů, zvuková kvalita by měla být srovnatelná, u té druhé hraje roli THX a možnost budoucího 5.1 zapojení.. to už by ale mělo smysl jít do 7.1, která už o mo dražší není...

osobně mám právě tu první a mám už ozkoušeno, jaký zvuk z ní leze a vyhovuje mi to :)) a to jsem na kvalitu zvuku poměrně náročný..
asi jsem zatím jen neslyšel nic dražšího :))

Obrázek uživatele TheALuminium

Věř mi Tobíku, že na "kvalitu" nejseš zvyklý. Pokud bys byl mluvil bys jinak. Navíc smysl investovat do 7.1 nemá, protože se prodává poměrně málo kousků s 7.1 a je to zbytečnost další kanály navíc. Většina filmů ani 7.1 nemá, takže se to pak řeší softwarově, což není moc dobré a Asus Xonar špička fakt není :)) a u slušných DVD přehrávačů mi věř, že výstupy jsou mnohem lepší než u těchto zvukovek. To, že má THX bych neřešil, to byste poznali možná po požití THC :)) všechny blbůstky co si Creative vymýšlí jsou dobré, ale zvuk v profi sféře "kazí", ale to není tento případ, takže slovo "kazí" můžete vypustit :). Dlouhou dobu jsem byl přesvědčenej, že zvuk zlepšují, ale poté co jsem si koupil kvalitní sluchátka už chápu, kde je chyba. Na druhou stranu, když máte levnější repro i sluchátka, tak jejich zvukové vylepšení jako Crystalizer a EAX apod. je znát a působí dobře, takže v tomto ohledu jej můžu doporučit. Mohl bych to rozdělit asi na 3 kategorie. Klasické zvukovky interní v PC, pak Creative, Asus a pak něco jako Maya atd. až bychom se dostali k systémům ozvučení studia :)) ... prostě pokud nemáte nijak přehnané nároky na poslech hudby, filmů a zvuku z her je Creative dobrou volbou, ale bral bych tu větší, protože jak říkám, zvukové vlastnosti má lepší a navíc má 5.1 což myslím, že se stejně dříve, nebo později dotkne všech, kdo chtějí poslouchat kvalitnější zvuk :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nojo, já na tak drahou zvukárnu jako ty nemám :))
ale THX je certifikát studia George Lucase :wink: něco na tom bude..

jasně, tyhle zařízení mají lepší výstup, ale taky tomu musí odpovídat cenovka a to se obávám, že nějaké superdrahé DVDčka, STB nebo recivery doma nikdo nemá, mě nevyjímaje... takové ty dvdplayery za 1500, to je super kvalitka :))
každopádně ty to vidíš, jakobychom tu stavěli profi studio s tou kvalitou.. to zas ty Creativky a ASUSy tolik špatné nejsou, rozhodně stokrát lepší, než na x let starém NTB..

5.1 má odpostatnění pouze na filmy, i když neříkám, že je na škodu... ale klasické stereo je dle mě na hudbu lepší..

Obrázek uživatele TheALuminium

Teorie ;-) ... na stereo zvuku jsem byl dlouhá léta a teď bych 5.1 jak u hudby, tak u filmů ani her vážně nevyměnil. Je to úplně jiný pocit z hudby.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

a máš nějakou hudbu, která má 5.1 stopu?
já jsem právě dřív používal 5.1 zvuk (i když ne na zrovna kvalitních repro) a pak jsem přešel na stereo :))

Obrázek uživatele TheALuminium

Stačí když máš dobrý přehrávač, který zvládá rozprostřít stereo do 6 kanálů plus software, který to dokáže i tak poslat do reproduktorů, což Creative umí.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

to jo, ale pak už se bavíme o SW mixu, který nemusí mít vždy pozitivní dopad na kvalitu.. minimálně centr hraje mix levého a pravého kanálu, zadní většinou jen duplikují přední, ale také může mixovat celý prostor, jako to dělá Creative CMSS 3D, ale to sice zní hezky, ale jde to z reality...

Obrázek uživatele TheALuminium

Tady nejde jen o mixování, ale taky o výpočet frekvence apod. na to jsou napsaný poměrně dost složitý algoritmy, které neznám, ale fungují skvěle.

Obrázek uživatele Jopo

Ďakujem vám za odpovede, dlhšie som nemal prístup k netu, takže sa rozhodnem pre tú druhu verziu s 5.1 podporou.
Len posledná otázka: nebude problém zapojiť 2.1 repro na túto 5.1 zvukovku? Tých výstupov má zvukovka akosi príliš mnoho a mne stačí jeden 3.5 mm jack :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

problém to nebude, jen to zapojit do správné zdířky a v SW Creative Console nastavit, že hodláš používat Stereo 2.1... ale tuším, že bude mít jako výstupy cinche (zjisti si to) a potřeboval by jsi na jack redukci, resp tyhle repra, ty Ztka, stejně budou mít jak cinche, tak jacky...


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.