Připojení notebooku na internet

dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké jsou možnosti připojení internetu na notebook, pokud v domě již jeden počítač k internetu připojený je. musí to být přes wifi router nebo jsou i jiné možnosti? jaké konkrétně? prosím o co nejjednodušší vysvětlení - jsem úplně blbý amatér. předem dík

Počítač je v rodinném domě, internet zapojovala společnost Airweb, je to připojené přes kabel. na střeše je anténka a na půdě taková krabička (rozvaděč?) od kterého vede kabel k počítači..

Obrázek uživatele Jiří Moos

No pokud chcete mít více počítačů, tak nejjednodušší a nejlepší způsob je koupit si router s wifi. Kabel, který vede nyní do Vašeho PC ze střechy zapojíte do routeru a z routeru půjde další kabel do PC. WiFi anténka na routeru bude vysílat signál, který přijme notebook svojí síťovou kartou - notebook musí podporovat WiFi. Pokud notebook WiFi nepodporuje postačí třetí kabel z routeru do notebooku - bude se, ale s ntbkem hůře pohybovat z důvodu nutnosti zapojeného kabelu (LANky) v síťovce. Router doporučuji nastavit na šifrování dat a heslo, ale to si pak nastavíte podle manuálu k routeru.

Obrázek uživatele tatik

Osobně bych doporučoval "zahodit kabely" a přejít na wifi (bezdrát). Je to, dle mého názoru lepší, protože nemáte kabely po zemi a pod. Co je k tomu potřeba. Ta krabička bude patrně router. K tomu, aby jste mohl provozovat wifi, potřebujete router, který podporuje wifi.
Doporučil bych kontaktovat Vašeho poskytovatele. Solidní poskytovatel Vám poradí, doporučí zařízení a případně nevyužité zařízení za nějakou smluvní cenu vykoupí. Vy se na druhou stranu "střepete" zodpovědnosti, kdyby vznikly problémy s připojením. Provider by mohl označit za viníka chybné připojení HW (routeru), takže Vás, zvláště když se v těchto věcech moc nevyznáte.
Notebook wifi podporovat bude. Horší to bude s PC. Tam by se pravděpodobně musela přidat karta. Samozřejmě se nevylučuje použití routeru, ke kterému se připojíte pomocí wifi i kabelu. Notebook bych však určitě chtěl připojit pomocí wifi. Jinak ztrácíte výhodu notebooku - mobilitu.

Pokud Vám nebude něco jasné, konkretizujte dotaz.