Baterie u notebooku

Dobrý den,
není to moc dlouho, co jsem řešila problém s baterií u mého notebooku. Pořídila jsem si baterii novou, ale zhruba po 2 měsících používání se vyskytnul problém. Normálně používám notebook zapojený v elektrice, ale včera jsem ho použila na baterii. Po zapojení NTB do elektriky se klasicky baterie začala nabíjet, ale jakmile dosáhla 100%, měřič napájení na liště u hodin mi ukazuje střídavě ukazuje nabíjení a že je nabito. Indikátor napájení na přední straně NTB mi bliká oranžově, což se mi ještě nestalo - buď svítí zeleně, nebo oranžově, ale nikdy neblikal.
Je tedy opět problém v baterii nebo v notebooku?

Obrázek uživatele tatik

Zkuste jednoduše po nabití baterie notebook odpojit od sítě a změřte, za jak dlouho se baterie vybije. To, že bliká, může být na vině opravdu baterie.

Obrázek uživatele suuuza

To jsem teď zkoušela a baterie vydržela přibližně 5 hodin, přičemž jsem celou dobu na notebooku pracovala.

Obrázek uživatele Honza

Tak 5 hodin je až podezřele krásná doba, čili tam asi problém nebude, ještě nám napište, co máte za ntb a zkusíme to pořešit, jinak bych určitě napsal na podporu výrobce ntb, co to blikání může znamenat...

Obrázek uživatele suuuza

Mám čtyři roky starý notebook Acer Aspire 1642ZWLMi. Dnes mi Indikátor baterie nebliká - už jen svítí oranžově. Měřič napájení mi už několik hodin ukazuje stav baterie na 99%, 100% nedosáhne, takže očividně se asi snižuje kapacita baterie, což je dost zvláštní, když je baterie téměř nová.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no, pokud baterka vydrží 5 hodin, je to fakt dost a v ní bych problém neviděl.. původní baterie vydržela jak dlouho? je ta baterie přesně pro tento typ NTB? jaké má označení a deklarovanou výdrž? možné je, že je baterie trochu nekompatibilní.. máš ještě tu starou? když tam dáš ji, kontrolka stále bliká nebo svítí?

Obrázek uživatele Honza

No nevim, jak je to u Aceru, ale každá baterie, co vím, tak má paměť, třeba Lenova to mají zařízena tak, že pokud se baterie třeba nabíjí jen do 89 %, tak se dá celá zresetovat a nabíjecí cykly jdou zase do 100 %. Čili pokud ukazatel baterie ukazuje 99 % určitě to není důvod k znepokojení, může to ovlivnit mnoho faktorů....

To Tobias: Tu baterii jsme pokud vím vybírali společně a stará baterie nešla vůbec, ntb musel být stále připojen k síti......

Obrázek uživatele suuuza

Tak po celodenním nabíjení baterie dosáhla 100% a kontrolka opět začala blikat oranžově.
Původní baterie vydržela jet zhruba 3-4 hodiny. Nová baterie je kompatibilní s mým notebookem, je sice o trochu širší než ta původní - tzn. že je v ntb trochu natěsno, ale sedí tam.
Původní baterii bych někde ještě mít měla, ale ta je absolutně nepoužitelná, musela jsem mít ntb stále v elektrice. Zkusím ji najít a vyzkouším ji, ale nemyslím si, že to nějak pomůže, jelikož se už vůbec nenabíjela.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

aha, už vím o koho se jedná :) no, problémy byly i s první i s duhou baterií, já bych zkusil NTB asi servisovat, pokud ještě Honzu nebo někoho něco nenapadne..

Obrázek uživatele Honza

Tu starou baterku vůbec nezkoušejte.... Napište na tu technickou podporu aceru popřípadě do obchodu, kde jste to koupila....

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Není to problém ani v baterii ani v NTB je to dáno tím že Acer má ošetřen stav kdy je baterie téměř nabitá, to je ten stav blikající oranžové kontrolky. A to že chvíly svítí zeleně a chvíly bliká je dáno tím že napájecí zdroj nění schopen dotat takový proud, to znamená že se baterie dobije a pak chvilku dodává proud NTB a vyrovnává tím špičky napájení. Zkuste na NTB snížit výkon a uvidíte že po nabití zůstane svítit jenom zeleně.

Obrázek uživatele suuuza

No, ale mě ta kontrolka za celé 4 roky, co mám tento notebook, neblikala. Navíc kontrolka bliká pouze oranžově, zeleně vůbec už nesvítí.

Zkusila jsem tedy snížit výkon prakticky na úplné minimum a kontrolka bliká stále.

Za poslední dva dny jsem odpozorovala, že ntb se po zapojení do elektriky nabíjí (svítí oranžová kontrolka) zhruba 5 hodin, přičemž ale měřič napájení ukazuje 100% baterie. Po těch 5 hodinách pak začne kontrolka blikat (měřič napájení ukazuje: nabíjím - nabito)

Obrázek uživatele tatik

Osobně se přikláním k TOBiASovu názoru - servis.

Obrázek uživatele psychocowboy

tohle bych nevidel jako nejakou zavadu, dela to mnoho typu notebooku, nejen Acer a jeho slavny Power Management... blikani kontrolky je presne jak nekdo popisoval nahore zpusobeno nespravnym detekovanim stavu baterie... to ze se nenabije na 100% vubec nevadi... jestli Vas to blikani otravuje, tak sup s tim celym do servisu, kde flashnou bios a budou po Vas chtit trojku za opravu... byt Vami zustanu naprosto v klidu :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To Psycho: jde jen o mylnou indikaci kontrolky, nebo se opravdu baterie nenabije na 100%? pokud by se nabyla třeba na 98% bylo by to ok, ale kdyby se nabyla na 50% to by bylo zlé.. to bych to reklamoval hned :D kor jak je to neska uspořádaný.. všechny vstupy a kontrolky zepředu, při koukání na film ti to bleská do očí (o to vís musí bejt nepříjmený, když ti do toho bliká oranžově baterka) a sluchátka si o břichec ulomíš :D kdo to sakra vymejšlí? :D jako by se to zboku nevešlo :D

Obrázek uživatele psychocowboy

se starnutim baterie dochazi k expanzi pametoveho efektu - baterie je "rychleji" nabita a po odpojeni napajeni se snizuje vypocet teoreticke doby vybiti... dalsi vliv je vykon baterie a druh napajeni - drive mela pani/slecna jinou - predpokladam slabsi - baterii, ktere stacil prikon treba 65W, nova je vykonnejsi a zravejsi, takze notas dopocitava rozdil... nabijeni trva dele a muze prave dochazet k temto nesrovnalostem... na servisu se s tim setkavam celkem casto, nevenujeme tomu nijak zvlast velikou pozornost... vetsinou je to tak, ze lidem odejde baterka a koupi novou - bud stejny vykon nebo vykonnejsi - tim padem zdroj staci nebo nestiha... horsi je to naopak, kdyz odejde zdroj, lide nepremysli, koupi vykonnejsi a to muze zpusobovat problemy... abych priznal, tohle jsou teoreticke zkusenosti od nas, nerikam ze je to nutne tak, ale za ty vypozorovane leta uz myslim, ze to muzu rict na plnu hubu...