dvoujádrový procesor

Ahoj, muze mi nekdo rici co je dvoujadrovy procesor, vysvetlit jak funguje, kdyz mam spustenou jednu, vice aplikaci a co rozhodne, jake jadro se bude cim zabyvat a porovnat ho s jednojadrovym. dikes

Obrázek uživatele tatik

Odpovědi na Vaše otázky by daly pěkný článek. Nevím, co je cílem se dovědět. Vezmu to tedy stručně.
Dvoujádrový (potažmo vícejádrový) by mohl mít za určitých podmínek výkon jako 2 obyčejné procesory, ale ... . Jednojádrový procesor přijímá nějaká data a instrukce (vlákno) a ty zpracovává. Dvoujádrový procesor je schopen přijímat další data a instrukce (druhé vlákno). Vypadá to tedy, že výkon je 2násobný. Bohužel tomu tak vždy není. Na vině mohou být samy aplikace (resp. progreamátoři), kteří nenaprogramují aplikace jako multithread. Pokud ale máte spuštěné 2 aplikace, pak je pravděpodobné, že každá pojede na svojem jádru.
Jak je to z rozdělením práce na jednotlivé jádra? To je problém vývojářů HW. Intel, AMD. Microsoft vydal pro tento případ již opravné balíčky.
Co tedy říct na závěr, nic není jednoznačné. Nečekejte, že výkon bude 2násobný.
Pokud se chcete dovědět něco konkrétního, dejte vědět.
Na závěr : největší výkon v BOINC výpočtech dosahují přetaktované QUADy (4jádrové procesory) - neberu v potaz servery, ale PC. Je to dáno tím, že máte v zásobě práci, která vytěžuje všechny jádra.

Obrázek uživatele tatik

zároveň prosím moderátora, aby téma přesunul téma do správné složky.