AMD nebo Intel ?

EDIT by Mozek: Článek Jaký si vybrat procesor aneb AMD vs. Intel zde:
http://www.pcporadenstvi.cz/jaky-si-vybrat-procesor-aneb-amd-vs-intel

Zdravim ;-)

Uvažuji o nové PC sestavě, přiklánim se spíše k intelu než k ADM a Nvidii než ATI ale cena je podstatne vyšší... Zde posílám link s představou sestavy Intel do cca 25 000 Kč

http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_0QZE010H46010Z9O010UB8010ZH...

U Grafiky bych volil Nvidii s 1Gb urcite GTX 460, ale rozhoduji se mezi tou v sestave a touto http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051K500I000000ZHE ma lepsi chlazeni, ale je o neco slabsi...

U zdroje sem volil kvalitu a trochu vetsi Wataž pro další upg.

HHD pokud mozno co nejvetsi...

RAM nevim jestli 1x 2GB + 1x 1GB a nebo zustat u setu 2x 2GB CL 7

Monitor mam 24¨

Jde mi tedy o nasledujici veci... 1. Jestli se da pořidit neco lepsiho nebo srovnatelnyho/levnejsiho na zakladu ADM
2. Jestli by byla tato sestava na zakladu Intel funkcni, popripade nejaky výtky k tomu (dalsi kabely co k sestaveni budu potrebovat). Sem lajk a sestavu sem slozil na zaklade recenzi, uzivatelu atd. atd.
3. Chci hrat na plné detajly vsechny dostupne hry, popripade aby byla sestava (dobra) aspon dalsi 2 - 3 roky...
4. Zajima mě co jeste vyuziju a co je pro mě jako pro hráče, třeba už zbytecný... Vim ze dvoujadro s vice Mhz je na hry lepsi, ale do budoucna budu potrebovat i rendering na strih videi (budoucna) neni to aktualni..

Koukal sem tu na vase komentare a vidim ze se v tom vyznate ;-)

Snad sem popsal moje pozadavky spravne a srozumitelne :) za nespravny vyjadrovani se predem omlouvam ;-)

Diky za odpoved

EDIT by TOBiAS: téma je ve špatné sekci, po tvé první reakci jej přesunu do sekce "Nákupní poradenství"
EDIT by TOBiAS: téma přesunuto
EDIT by Mozek: Oprava názvu tématu.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

začnu trochu opravně: je to "AMD", ne "ADM".. a "HDD", nikoliv "HHD" :P

z prvu musím upozornit, že já dávám z mnoha důvodů přednost AMD a ATi, ohledně grafik nemají konkurenci, jediná schopná je GTX460, jenže to je při ceně počítače poněkud slabá věc :) my půjdeme o level výš..
procesory Intel jsou založené na výpočty, hry jim nikdy nesvědčily.. ale hlavně to HT pro hry není vhodné.. hlavně ale - jsou to procesory pro profesionály, kteří zaplatí o 100% víc, aby měli to nejlepší na celém trhu.. z našeho hlediska jsou AMD procesory mnohem výhodnější a jejich desky pak o dost levnější při stejné výbavě..
koukám, bude to tedy bez OS, nebo plánuješ koupit ještě zvlášť? nejlepší by bylo W7 Home x64
co bych tam tedy dal? check it:

ASUS M4A79XTD EVO - parádní a prověřená deska, nabízí možnosti upgradu na jakýkoliv budoucí procesor AMD i kvalitu zpracování
AMD Phenom II X4 955 BE - vynikající procesor, zejména při té ceně.. nabízí parádní možnosti přetaktování, pod uvedeným chladičem je 4GHz jistotou..
Arctic Cooling Freezer Xtreme - tenhle chladič uchladí i 150W procesor a bdue možné jej použít i po upgradu procesoru.. (mám ho taky)
Kingston 133MHz CL7 2x2GB - tyhle ramky jsou jasný
Sapphire HD5850 Vapor-X 2GB Toxic - kam se na tohle hrabe celá nVidia - jedna z nejlepších grafik od ATi v přetaktované edici, slibuje běh jádra až za hranicí 1000MHz..
Fortron Black Power 550W - jiný zdroj bych snad ani nekoupil, bude taktéž stačit i po upgradu procesoru/grafiky a přidání ramek (za 2-3 roky)
Western Digital Caviar Black 640GB - WD je v tomto oboru špičkou, navíc rychlý Black, není co řešit..
LG DVD-RW - tady asi není moc co řešit
CoolerMaster HAF-922 - opravdu velmi povedená skříň a jedna z mála, co nevypadá uplně hnusně..

jsem těsně za limitem, když nepočítám OS, ale věř mi že na tomhle si zahraješ podstatně jinak.. ale vše dělá hlavně grafika (a nepoužití předraženého zdroje Enermax, který je vhodný pouze pro overclockery), procesor je zde o něco slabší, ale ve hrách to nepoznáš a u renderu si počkáš holt o chvilku déle (asi tak 20% navíc, což není smrtelné)

Obrázek uživatele ScrapyCoCo

Dik :D
Verim ze tomu rozumis ;-)
Mozna se budu trochu vyptavat :)

No a nebylo by lepsi si priplatit a vzit AMD Phenom II X4 965 Black Edition?

Co je NVIDIA PhysX, NVIDIA 3D Vision Ready a NVIDIA CUDA co nabizi Nvidia, videl sem na to recenzi na youtube a jako spravneho konzumenta me ta graficka vizualizace zaujala :D

Chtel bych aspon 1.5 TB disc :) mam toho hodne na ukladani

OS mam ;-)

Takze Sapphire HD 5850 2GB za ty prachy stoji jo? Tak trochu doufam ze za 2 roky nebudu muset kupovat novou grafiku :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jen se ptej ;)

nevyplatilo, 965tka je dost předražená a těch 200MHz se dá nahnat na 955 uplně trapně rychle.. jak říkám můžeš jít i nad 4GHz, když si pohraješ.. samozřejmě, 965 bývaj lepší čipy, ale ty z toho nebudeš tahat 7GHz na dusíku ;)

PhysX je počítání fyziky a kolizí přes grafickou kartu, které to nedělá takové problémy jako procesoru (procesoforé PhysX je tu také, ale dost staré a okousané).. bohužel kdysi Ageiu (původce PhysX) koupila nVidia a udělala tak z toho artikl výrhadně pro svoje grafiky.. čímž samozřejmě omezuje vývoj, protože vývojáři sami od sebe nedají do hry něco, co bude fungovat jen některým.. a tak implantaci PhysX do her dotuje nVidia, ale samozřejmě jen v některých titulech.. a většinou to byly spíš horší tituly (podle mě) a hlavně ani PhysX ajko takový není zas tak schopný - umí to prostorovou mlhu, odletující papírky, odlamování a částice, simulaci látek.. nejlepší je na tom to poškození, tedy prostřelitelné sklo se tříští kde má a ne že se vysype celá tabule, dřevo se štípe, do látky se udělá díra, , kamenná socha se rozpadne.. je to impozantní, ale stále jsou tam objekty, u kterých bychom chtěli rozbitelnost, jenže většinou jde stále zníčit jen takové ty "výplně" prostoru.. a navíc jen ve velmi málo hrách je PhysX implantováno na maximum, ve většině není vůbec..

Cuda je defacto platforma, kde programy na Cuda založené mohou pracovat skrze grafiku, které je v tomto ohledu také tisíckrát rychlejší než procesor, jedná se pak zejména o GPU rendery, které je možné dělat pomalu i realtime, zatímco na procesoru trvá i jeden render hodiny..

3D Vision je kravina, je to možnost použití 3D brýlí (aktivních) a mít tak obraz ve 3D, ale musíš k tomu mtí dost drahý 120Hz LCD monitor a hlavně grafiku, která je schopna plynule dát 120FPs
na to anvazuje E3 Surround, což je možnost připojit až 3 monitory a tedy jeden halvní a dva boční, což je fakt super, ale nVidia má neschopné grafiky, které umí monitory jen 2 a tak pro aktivaci třetího potřebuješ druhou kartu..

v tom případě si kup 500GB WDC Black a k tomu 1TB WD Caviar Blue nebo Green.. nebo rovnou 1500GB.. samozřejmě počítej, že se to na ceně projeví, ale kup si hlavně ten menší systémový rychlý, na data pak stačí pomalejší kousek..

jo ta karta za to stojí, samozřejmě pokud chceš grafiku, která bdue uplně všecko tahat na uplně nejvyšší, musíš si logicky připlatit a jít na 15 000 jen za grafiku ;) ale tahle toho fakt zvládne hoooodně, rozhodně víc, než kterákoliv cenově srovnatelná nVidie..

Obrázek uživatele ScrapyCoCo

Tak sem zas o neco chytrejsi ;-)
Nebude ta bedna CoolerMaster HAF-922 moc hlucna, kdyz tam ma takovy turbíny :D a nebudou moc zrat W? Popr. treba nejaka jina ;-)

Takze na Win a ovladace mensi rychly, a na data ( hry, videa atd ) vetsi a staci pomalejsi HDD... jestli to chapu spravne

Mezi 1GB a 2GB grafikou je velkej rozdil?

Jo a jeste jedna vec, s tim (nahnanim) taktovanim to vidim blede, pro me je to spanelska vesnice :D Ale tak snad bych sehnal nekoho kdo tomu rozumi ;-)

Ten zdroj 550w bude stacit? neni lepsi dat Fortron Black Power 750W kdyz je jen o par stovek drazsi?

Obrázek uživatele ScrapyCoCo

Kdybych obednal takhle tu sestavu
http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_0Z5M010O9F010RQY010XGN010IU...
je treba k tomu objednavat nejaky pridavny kabely, dalsi vetracky adt?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak ta skříň je jesna z nejkvalitnějších a má pořádné chlazení (a to potřebují komponenty, jako budeš mít ty).. sakra co bych já za ni dal :D ale když je drahá jak moje grafika, tak sit o nemohu moc dovolit.. samozřejmě si ale můžeš vybrat jakoukoliv ATX skříň bez zdroje ;)

na win, ovladače, programy.. a ten druhý pomalejší, ale dlouhoživotný a s dobrou cenou za 1GB (pod 1,8kč/GB)

ve vyšším rozlišení (FullHD, což asi bude i tvoje 24") se to určitě hodí.. a do budoucna určitě přijdou hry, náročné na paměť grafiky (díky HD texturám)

no to taktování není složité, když ti cokoliv nepude, existují i specializovaný servery jako pctuning.cz, ale i já jsem schopen něco poradit..

pokud nemáš v plánu extrémní taktování, ta 550tka utahne všecko.. ale 650W by v případě takto exkluzivní sestavy také nemusela vadit.. 750W už je zbytečně moc..

Obrázek uživatele ScrapyCoCo

Skrin je fakt pekna o tom žadná, asi ty prachy za ni dam, to zpracovani se mi libi ;-)

Jeste me zajima jestli by treba nebyla nejaka dobra zakladni deska od gigabyte, mam s nima dobrou zkusenost....

Co znamena kdyz pisou ze je procesor 64 a 32 bitovy? uz je to delsi doba, ale nekdo mi rikal at si urcite poridim 32... A 6MB cache 8MB cache, vim ze osm je lepsi, nevim jak to vim, ale vim :D Proc AMD nedelaj 8

U ty PC skrine teda ventilatory budou uz zabudovany a kabely vsechny budu mit, na to abych to poskladal... Aby mi pak nechybeli treba na propojeni mechaniky vetracku a tak...

Jak na to koukam, tak v prubehu mesice, mesice a pul, co chci sestavu koupit prijde zase novej hardware a ja sestavu budu menit :D

Ja vzdycky myslel ze zalezi na u grafik hlavne na šířce paměťovy sběrnice a nejaky frekvence jádra a frekvence paměti sem neresil... :D muzes me dostat do obrazu jak to teda je? A jeste me zajima jestli ty taktovavy grafiky,procesory a buh vi co se jeste taktuje, neodchazej driv, nebo se razantne nenici...

Ja vim 1000ce otazek :) kdyz uz na me nebudes mit nervy tak to napis ;-) Vsechno si to hledam a badam, jenze je to vse podle tabulek, slov a cisilek ktery mi nic nerikaj :D

A jeste takova vsuvka :D je k necemu si koupit ovladani otacek vetracku?

Diky za odpoved

Obrázek uživatele Peca

Takže to vezmu od začátku a upravím pár faktů. Trochu to tu zavání flame.
Intel s hrami vůbec nemá problém, to že jim hry nesvědčí je nesmysl. Je prostě jen dražší. Pro herní účely je i5 760, která má adekvátní výkon v porovnání s cenou v ohledu vůči Phenomu II 965BE, avšak cena desky je o něco vyšší, ale ten rozdíl není už tak veliký co býval. Každopádně právě ta 955ka stačí bohatě a je to lepší volba když chceš ušetřit. Navíc AMD pokračuje s kompatibilitou socketů po řadách a to je obrovskou výhodou.
Tady jsem něco složil na Intelu, to jen proto, abych ukázal že to taky vypadá dobře.
http://img687.imageshack.us/img687/7370/26ke.jpg
Co se týče PhysX tak tituly, které s ním vychází nejsou žádné horší tituly. Většinou to jsou hry, které byly dost dobré - Mirrors Edge, Batman AA, Metro 2033, Mafia II...a šlo by pokračovat. PhysX je takový bonus ke hře, ale jediná karta, která od nVidie se vyplatí je GTX460 a při ceně této sestavy to je trochu málo, ATI 5850 je přeci jen o kus výš.

Jinak se skříní budeš určitě spokojen, jen počítej s tím, že je velká a těžká jako kráva a že ji do stolečku nezasuneš. :D Možná zbytečně drahá skříň, ale to je na tobě.
Sestava vypadá pěkně, ten datovej disk by stačil ten WD Green, jak psal Tobi.
Kabely navíc nebudeš potřebovat, vše je obsahem balení základní desky, skříně...atd., maximálně si kup teplovodivou pastu, kdyby se ti nepodařilo přidělat chladič na CPU na poprvé.
Desky od Gigabyte jsou taky dobré, ale aby jsi dostal lepší než tu ASUSku tak musíš připlatit.
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=71612
Ovládání větráků můžeš provozovat rovnou z desky, provádí se přes bios nebo různé prográmky. Každá deska má však nějaký počet konektorů pro fany, pokud těch větráků nemáš víc než konektorů na desce, tak to nemusíš řešit. V opačném případě se dájí koupit rozdvojky, nebo koupit jak píšeš regulátor.

Tvoje dotazy by daly na samostatné téma, nebylo by od škody si založit nové téma ve volné diskuzi.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

k těm hrám - jen říkám svůj názor, až udělají hru, kde bude kompletní simulace jízdy počítána přes PhysX, budu skákat do stropu, tyhle tituly se netrefily do mého oblíbeného žádnu, "nelíbí se mi" je můj subjektivní názor, který nevnucuju ;) tím ale neříkám, že by ty hry nemohly být ještě třeba lepší, kam se všecko PhysX hrabe na Mafii 1 :P

co se Intelu týče, byla to nešťastná formulace.. jasně, že jim to nedělá problémy, ale tenhle procesor je spíš určený na výpočty, jako je rendering/encoding, tam opravdu excelují, ale na hry není jejich výkonový potenciál využit.. a za ty peníze, když na všecko dnešní hraní stačí Phenom za 3500 a deska za 2000? rozhodujícím u her je grafika a raději připlatím tam a uberu z i5 750 (jediný uvažovatelný Intel, který nemá IGP a podobné blbosti)

ano, ta skříň je větší, ale pořádný hardware by měl i dobře bydlet.. samozřejmě, skříň za 1500 by stačila, ale mě sez nich snad ani žádná nelíbí.. vyber si a kouknem, jak je na tom s vnitřním prostorem..

jinak HD8580 je poněkud větší karta, takže větší skříň je taky výhodou.. i když vlízt by měla i do klasické MidiTower, ale bylo by to natěsno.. samozřejmě, HAF-992 už je skříň pro extremisty a overclockery, ale nadělá jednak pěknou parádu a jednak má parádně provedené chlazení a je z kvalitních materiálů.. když ušetříš 1000 na skříni, lepší grafiku za to mít stejně nebudeš, i kdyžžž můžeš to dát do procesoru, ale tím také žádný herní výkon nezískáš (jen malá %)

a jak správně Peca podotkl, AMD má strašnou výhodu v tom, že jakýkoliv procesor AMD v příštích 3 letech, budeš moct do desky osadit, protože AMD pojede stále AM3 (proto do něj hned z počátku dali hned rychlou 5200MHz systémovou sběrnici, udělali si tím tak rezervu pro rychlejší procesory.. samozřejmě musel by jsi udržet TDP pod 150W, ale to asi s novým výrobním procesem nebude mít problém splnit jakýkoliv procesor..
Intel totiž přechází na LGA1155 (ano, kvuli jednomu pinu nepůjdou kombinovat procesory LGA1155 a LGA1156) a LGA1156 už mnoho nových procesorů nedostane, počítám jen málo oživujících vylepšených modelů stávající architektury, ale nová architektura bude výhradně 1155 (Sandy Bridge)..
kvůli tomu se nevyplatí kupvoat teď dražší, přitom stejně vybavenou desku pro Intel, kterou budeš muset v případě upgradu zase vyhodit.. kor když tím tolik herního výkonu nezískáš..

k tej grafice a procesoru:
není to jen cache, co rozhoduje o výkonu.. výkon je součinem všech faktorů, jako je architektura, frekvence, napětí, propustnosti pamětí a sběrnic.. defacto nejlepší je kouknout se na testy, neřešit vůbec parametry, ale řešit jen výsledný výkon (v oboru, který hledáš!) a cenu (a socket).. ale když už se v tom vyznáš léépe, samozřejmě pochopíš, že zvýšením frekvence toho samého CPU o tolik získáš tolik % rychlosti.. ta cache ale 8MB by Phenomu moc nepomohlo, nemá ji, protože ji nepotřebuje, a taky proto, že je to největší část čipu a oni potřebují dodržet určitou velikost, aby byl čip vyrobitelný a měl dobré provozní vlastnosti..
problém je jen v tom, že AMD jede na staré architektuře a že Intel je tak velký a bohatý, že je ve vývoji o hoooodně napřed a má 32nm výrobní proces.. díky tomu může být čip menší a tak může mít více tranzistorů a tím větší výkon při stejné nebo nižší spotřebě a zahřívání, s nižším procesem také stoupá možnost přetaktování.. AMD jede na 45nm

navzdorytomuto se AMD poměrně slušně drží a Phenom II a Athlon II jsouu velmi povedené.. hlavně ale AMD razí jinou cenovou politiku (Intel si může dovolit mít 70% marži) a hlavně má procesory tyspu BE s odemčeným násobičem, který velmi usnadňuje přetaktování (Intel má ***X modely, ale to je jiná cenová kategorie) a hlavně, menší procesory (Phenom II X2 a X3, Athlon II X3 a některé II X2) dělá z původních X4 Phenomů/Athlonů a tak je zde velmi dobrá šance na odemčení Phenomu II X2 na kompletní X4 s cache.. Athlon II X3 jde odemnkout taktéž iž s cache.. takže pro ty méně bohaté je to ideální volba jak získat výkon zadarmo.. (u toho P X2 je opravdu 50% odemčeno na 4jádro, 20% pak úplně na P X4 965BE)

co se grafiky týče, tam je to totéž, ale trochu více komplikované.. samozřejmě, že šířka sběrnice pamětí ovlivňuje hodně, ale není to primární ukazatel výkonu, jak si vážně strašně moc lidí myslí.. ve výsledku má totiž ATi velmi malé čipy (proto se jim tam větší sběrnice ani nedá napojit) a s menší sběrnicí o 30% konkuruje obrovskému jádru nVidie a místy ho i poráží.. zejména pak provozními vlastnostmi, protože to jádro je proti nVidii téměř poloviční a přesto je jen o něco pomalejší (HD5870 vs GTX480).. navíc nVidia má potíže to velké jádro vyrobit (čím větší, tím geometrickou řadou náročnější na výrobu bez chyby).. to malé jadérko lze ale velmi rhavě nataktovat an 1000MHz, na lepším chalzení 1300MHz a na dusíku 1700MHz.. GTX480 měla z počátku jen 700MHz a už tak je ji skoro nemožné ochladit (proto zde zatím stále nemáme žádnou duální verzi, je to technicky nemožné.. takže číselně ve všem slabší jádro ATi je ve výsledku ve všem lepší než nVidia.. je to vlemi složité a opravdu se v tom těžko vyznáš, pokud se tomu nevěnuješ delší dobu..

volné téma si klidně založ, ale dokud se dotazy týkají polemiky nad správnými komponenty, není důvod to nepsat sem..

Obrázek uživatele ScrapyCoCo

Jako nejvyhodnejsi reseni teda vidim v AMD, libi se mi hlavne to, ze v budoucnu muzu prejit na lepsi procesor aniz bych musel vyhazovat desku ;-) Takze 955 bude stacit? rozdil je u 965 200Mhz a cena vissi o 500 Kč... Ale jestli to jde pak nahnat, aniz by se mi z bedny zacalo kourit :)) , tak staci 955 :))

Ta bedna se mi libi a asi do ni pujdu ;-) ,ale mam tu jeste tri co taky nejsou k zahozeni

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=60013

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=77950

http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105HK0089000000SJ6

Jde taky o to, jestli budou u tech o neco levnejsich vsechny vetracky, jako soucast baleni... Pak bych musel solit dalsi penize a to uz by se vyplatilo koupit ten drazsi...
Jenom me trochu štvou ty predni dvirka... U nejakych programu se sami otevre mechanika...
Jinak co se tyce vahy a rozmeru tak je to jedno.... Stul sem si delal sam, tak neni problem to predelat pro vetsi ;-)

Jo k ty pastě neco takovyho ?
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=49169

K tomu HDD...
Co znamena ( doporučen pro použití v RAID poli )?
Mam vybrat 32 nebo 64 MB cache?
A otacky budou u toho disku na Windows a tak 7200 ot.
A u dat, filmu, her muzou bejt nizsi jo? nejakejch tech 5400 ot.

Tak a ted deska :) Asus nebo o 300 drazsi Gigibyte
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=77167

a nebo alternativa od Peci
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=71612

Na desce bych asi nesetril vzhledem k tomu ze ji s novym procesorem casem nebudu muset menit ;-)

Mozna hloupa otazka :D ale udrzi ta deska vubec takovyho macka? Chladic prez pul kila je docela obr... Jak je to vubec s tim upevnenim?
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=61904

Takze ten PhysX je jenom u nekterych her jo?

A jeste posledni vec :) asi to sledujete, tak se chci zeptat jestli v dohledny dobe cca mesic, dva.... Jestli nebudou nejaky lepsi veci do me budouci sestavy :), na ktery by se vyplatilo pockat... Je mi jasny, ze je porad neco novyho a lepsiho a ze kdybych si rikal porad, ze jeste dva mesice pockam, tak to nekoupim nikdy :)) .

Diky za odpoved

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ta třetí skříň to se mi nikdy nelíbilo.. AeroCool zase nepovažuju za uplně kvalitní značku, spíš má jen šílený design z obyčejného plastu.. jinak je to samozřejmě hlavně tvůj subjektivní dojem, ale HAF se líbí snad všem..

ty už si kup rovnou http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=67022

s tím diskem - že je vhodný pro RAID znamená, že je asi nějak upraven pro kompatibilitu - RAID pole je systém duplikace dat mezi disky, pro vytváření aktivní zálohy dat..

prostě vem ten, který jsem ti ukázal, na data pak prostě WD Caviar Green, oni mají tuším jen jeden v každé velikosti.. samosebou 7200rpm

tu desku vem bez USB 3.0, to je beztak jen rozšiřující karta, kteoru v případě potřeby později za pár stovek (cenou spadne) dokoupíš..
proti GigaByte nic nemám, ale ASUSu věřím více.. ta ASUSka je prostě už prověřená fakt v hodně sestavách..

ano, mě tam taky drží.. tohle ještě není tak těžký chladič a ve skříni, jakou máš ty, kde deska bude na pevném základu a nebude se kroutit (nezapomeň na všecky 4 šrouby kolem CPU, celkem 9), není co řešit.. upevňování tohohle jinak skvělého chladiče je poměrně nedomyšlené, když to děláš poprvně, ale jinak na tom nic není.. držet fakt bude ;)

jo, jen u her, které Peca zmiňoval, plus nějaké další, vygoogli si "physx tituly"

někdy v říjnu vyjdou HD6000, což by rozhodně nebylo od věci očekovat, budou úspornější a výkonnější.. jak na tom budou s cenou ti ale nepovím.. možná by ale pětitisícovky mohly klesnout..
procesory Intel SandyBridge a AMD Fusion a Bulldozer jsou ještě daleko, na ty nemá smysl čekat.. ale vždycky to tak je, kdybych měsíc počkal s procesorem, měl bych Athlon X4 610, mnohem lepší na rendering, kdybych předtím počkal 3 měsíce s ramkama, rovnou bych měl deskus AM3 a koupil ramky DDR2 a ne DDR2 jako mám.. tak to prostě je, vždycky tě to naštve, ale ty to nebdueš po koupi sledovat, takže tě to naštve méně :))

Obrázek uživatele ScrapyCoCo

Tak z 99 procent to mam poskladany ;-) Diky

Docela me stve ten PhysX, v tech hrach se mi to docela libi... Nejde to treba nejak ochcat? Ze bych treba koupil nejakou levnou kartu od NV ktera podporuje PhysX a jako hlavni grafiku mit ATI? Je to jenom teorie :D

Obrázek uživatele ScrapyCoCo

Jeste bych neco potreboval :)

Pc co mam ted, by mel prijit synovci, ale chtel by si na nem zahrat nejaky novejsi hry, aspon na nizky detajly....

Zakladni desku mam tuhle:
http://www.lan-shop.cz/biostar-p4m900m4-p4m900-54884

Potreboval bych na to nejakej up. Vybral sem neco, ale potrebuju overit jestli je to spravne...

Ram
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105H400820TW0007D8

Grafiku mam GF 6200 / 256MB, ale myslim ze na tu desku vic nepude....

Proceson Intel core 2 6300 1.86 Mhz ten bych asi nechal, nechci do toho vrazet moc penez ;-) Kdyz tak hodte nejaky navrhy, jestli se s tim da jeste neco delat, uz je to stara herka :-(

Diky moc

Obrázek uživatele ScrapyCoCo

Co tahle bedna ?

http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105H4000L000000AGT

Akorad nevim k cemu sou tam ty hlinikovy kridylka

Obrázek uživatele Peca

No s tou druhou kartu to lze (využít pouze na PhysX), ale musíš sehnat ty správné ovladače od nVidie. Myslím, že to šlo s některými z posledních ovladačů, lze všechny verze stáhnout ze stránek NV (jinak to bylo ze strany NV blokovaný). Nikdy jsem to nezkoušel, ale prý to funguje.

Do toho starýho kompu nemá cenu cpát další peníze, s toho už moc nevymáčkneš.

Ta skříň je pěkná, za tu cenu...ty křídla fungují asi něco jako dvířka, Thermaltake má obecně dobré skříně, takže bude i kvalitní.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak pokud by jsi chtěl posunout výkon toho stařečka, stačí mu gigová ram a něco jako HD4650.. ale nemá to moc smyslu, bazarové komponenty budou dobrou volbou za pár stovek..

ta skříň se mi nikdy nelíbila, je to jako lednička s těma "dvířkama".. :))

co se týče PhysX, nVidia chvíli mumlala, že ho uvolní pro ATi, jenže samozřejmě tato verze byla tak zkriplená, že pád FPS po aktivaci byl na ATi extrémní a nebylo to tím, že by ATi neměly výkon.. od té doby to nějak utichlo... oficiálně nVidia stále blokuje použití grafiky nVidia (třeba GF9500) na PhysX, ale správnými amatérskými ovladači se to dá "ochcat" a zprovoznit, samozřejmě škálování výkonu není stejně stoprocentní, jako na nVidii..