Jak vybrat freezer aby seděl k základní desce

Zdravím, potřeboval bych poradit, trochu se mi přehřívá procesor - Phenom XII 550, tak si chci koupit nový freezer, ale nevím, jak poznám jestli bude sedět na základní desku - ASUS M4A78 - VM , můžete mi prosím poradit ?

Díky moc

Obrázek uživatele Malignus

Potřebuješ chladič na AM2+, který se nebude opírat o paměti. Nevím, jakou máš skříň, ale líbí se mi Cooler Master V8. Maj ho na Alfa Compu. Případně Arctic Cooling Freezer Extreme rev.2. Ale Noctua NH-C14 by měla uchladit všechno. :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tomuhle by stačila i Freezer 13 Pro... každopádně i Freezer Xtreme rev1 sedne na AM2+ a uchladí to, to mi věř :)) vzhledem k jeho revizi rev2 klesla cena revize rev1... (rev2 nabízí jen podporu AM3 patice)

Obrázek uživatele Jiří Molnár
[55741] Teplota

Trochu přehřívá - kolikpak jste naměřil?

Obrázek uživatele MonkeySkunk

no když hraju, tak se teplota pohybuje od 67-69 a na netu sem našel že max. teplota pro tenhle procesor je 70°C. Já mám problém s tím, že čas od času se to ve hře jak kdyby rozhodi system, skočí mi tam modrá obrazovka a restartuje se to a někdy to trvá než se to zase nahodí. Mám to rok nový a už sem se to snažil řešit přes servisy, kde mi dělali různý testy, ale řekli že HW je to naprosto v pořádku. A Windowsy mam originalni a zkoušel sem i ruzné verze takže ve windowsu to také být nemůže, tak mě napadlo ještě to přehřívání.

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Ano, 70°C je už docela dost. Jde o pc sestavu, nikoliv o notebook, že ano?
Výše zmíněný chladič bude jistě dobrá volba.

Jinak o teplotách jsme napsali něco málo zde: http://www.pcporadenstvi.cz/prehrivani-aneb-teploty-komponentu-merime-sn...

Obrázek uživatele MonkeySkunk

ano, jde o pc.

Tak díky moc, snad už to pomůže, řeším to celý rok... a jak čtu v tom odkazu modra obrazovka restart to je přesně ono :-) nechapu jaktože to v tom servisu nepoznali samy, když to tam bylo několikrát :shock:

jinak díky moc

Obrázek uživatele MonkeySkunk

no a nevíte prosím o něčem levnějším než třeba Cool master nebo Noctula ? :))
nevím třeba tak okolo 600-700kc ? nemyslim ze je to zas tak vykonnej procak abych kupoval freezer za skoro stejnou cenu jako procak :))

Ten Freezer Xtreme sem nasel jen rev. 2 ale jednicku ne, a u toho Freezeru 13 Pro pisou ze neni vhodny v sestave s procesorem od AMD

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

a to, že není vhodný, jsi četl kde? :)) jako ani bych se nebránil bazarovým kouskům a rev1 mají tuším i na CZC.. rozhodně ale zase nemá smysl kupovat slabší.. navíc ten Freezer Xtreme rev2 určitě užiješ i pro nové procesory, dovolí ti to u tohodle navíc přetaktování a můžeš zkusit i odemčení zamčených jader...

70°C je sice hodně, ale nic dramatického pro restarty... to by spíš způsobovala grafika, takže jí tak 15 minut buzeruj v MSI Kombustor na co nejvyšší nastavení a koukej, kam vyleze její teplota...

Obrázek uživatele MonkeySkunk

ok zkousim tu grafiku nez neco koupim...
akorat nevim jak to mam presne nastavit ten programek ? nastavil sem jen direct 10 a spustil sem to, ale nevim kdy to mam vypnout, pri nejhorsim aby se to nespalilo poradis ?
grafiku mam G force 9600 GT a celkem to roste ta teplota no sakra, kolik je max ?

Obrázek uživatele MonkeySkunk

a nebo muzu hodit screen te modre obrazovky, co mi to haze kdyz se to restartuje, jesli byste mi podle toho poradili lip, hmm ?

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Prográmek neznám, k tomu se musí vyjádřit TOBiAS - ale teploty jsem vám posílal, všechny důležité jsou vypsané ve článku o měření komponent. U GPU je kritická teplota 80°C.

Jinak screen BSOD nám asi neuděláte, maximálně opsat, nebo vyfotit fotoaparátem. A nebo pak opsat z minidumpu, ale to by asi bylo složitější. Takže přicházejí v úvahu první dvě možnosti...

Obrázek uživatele MonkeySkunk

jo, rikam tento problem resim uz rok a mam to zachycene na fotaku tu modrou obrazovku mozna i vicekrat takze muzu to sem hodit ?

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Určitě hoďte, z BSOD vyčteme snad více. Buď na nějakou úschovnu a nebo přímo tady pomocí přílohy...

Obrázek uživatele MonkeySkunk

ano sem se to nevlezlo, tak sem to vystavil na imageshack, na každé jsou trochu jiný čísla tak jsem tam dal obě ..

odkazy

http://img703.imageshack.us/i/img0912r.jpg/

http://img254.imageshack.us/i/img0909p.jpg/

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ka nepříjemná teplota pro grafiku je 80°C, ale krátkodobě jí těch 95°C neuškodí.. nech ten test kombustoru na co nejvyšší nastavení (nejvyšší rozlišení, DX10, post fx, 8xmsaa) tak 15 minut, resp dokud bude teplota stoupat... pokud bude stoupat nad 95°C, zastav to, máme vítěze.. ono pokud to způsobuje grafika, tak tím kombustorem uděláš totéž, jako hrou, ale budem vědět, že je to grafika..

podle těch BSOD to ale vypadá na ramky.. takže www.pcporadenstvi.cz/memtest-86 a každou ramku testnout aspoň 4x pass

Obrázek uživatele MonkeySkunk

no, ramky mi právě v servisu už měnili, byl v nich problém a dali mi tam nový, ale zkusím to poměřit

Obrázek uživatele MonkeySkunk

ja tam mam i lepsi moznosti nez 8XMSAA nebo aspon myslim ze je lepsi treba 16XQ CSAA je to lepsi ne ?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

je, ale zas tak výkonnou grafiku stejně nemáš :D na ní i tohle bude záhul.. každopádně klidně tam nasaď víc.. tak či tak ji vytížíš naplno..

Obrázek uživatele MonkeySkunk

no takže grafiku sem testoval asi 20 minut a teplota kolisala kolem 75-80, ale žádnej restart nebo modrá obrazovka nepřišla, na to 16XQ sem to zkusil ale zasekalo to celej komp, takže tak vykonnou grafarnu fakt nemám
:-)

dále sem spustil test ramek a ten proběhl jednou bez problémů, ale v půlce druhého testu to zamrzlo, jak postup testu, tak i trvani testu, tak sem to po 10 min nečinnosti musel restartnout pač ani klavesnice nereagovala....

ještě to zkusím znovu a pak dám vědět jak dopadl druhý pokus

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

vše nasvědčuje ramkám, nebo vadě v desce v okolí ramek.. protestuj ramky každý modul zvlášť aspoň 4x v každém slotu desky..

Obrázek uživatele MonkeySkunk

no, než jsem přečetl poslední příspěvek, tak sem to testoval znovu a hle při druhém testu mi tam naskočilo asi 140 000 chyb :(

takže nejlepší bude asi reklamovat že ? jen mě zaráží, že už na reklamaci jednou byly a dali mi místo toho nové a je u nich stejný problém, to se může stát jenom mě :cool:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

proto říkám protestuj každý modul samostaně v každém slotu - zjistíš, který modul je vadný a pokud je vadný modul, musí zlobit v každém slotu.. pokud je vadný slot, bude v něm zlobit každý modul a v ostatních bude fungovat (pokud nebude víc vadných slotů).. nebo je testni na jinej základovce, tim vliv téhle vyloučíš taky, každopádně testovat samostatně..