Koupě nového PC

Ahojte...už jsem navštívil hodně poraden, ale tahle se mi líbí nejvíc a tak jsem se rozohdl se s vámi podělit a moje dotazy:

1) chystám si koupit nový počítač, měl by být do 10 000,- kč, a měl by zvládnout nové hry (aspoň NFS PS a hry na podobné úrovni) teda, pokud jde udělat takový kompromis http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=GCY01LNE01IZ101JK701LAL01KAI... , to, co tam není uvedeno (HDD apod.) přendám ze starého PC

2) který výrobce grafik je lepší a na co? Jeden známý tvrdí, že Nvidia je lepší, hlavně na hry..ale jak jsem četl, tak vy tady radíte spíše ATI, tak mi prosím řekněte klady a zápory obou výrobců (pokud by to bylo na dlouho, tak aspoň ATI radeon HD 4670 vs. Nvidia Gforce 9600, už jsem četl nějaké recenze a srovnávačky, ale chtěl bych slyšet i váš názor)

děkuji za každou reakci

Obrázek uživatele buggy_490

Halooo, prosím vás, odpovězte mi

Obrázek uživatele Jiří Moos

Pardon za neaktivitu,
srovnávání ATI a nVidia je složité - nVidia má celkově lepší podporu od her, ale ATI má zase lepší výkon za stejnou cenu. Pokud vám moc nezáleží na penězích, tak je nejspíš lepší koupit Intel procesor a nVidii grafiku, ale vyjde to trochu dráž.

Podle košíku to vypadá na to, že vám nejspíš na penězích záleží - ty komponenty jsou opravdu na minimu a Undercover na max detaily nejspíš ne-e. Zkuste zvážit koupi trochu silnějšího stroje, doporučuji kupovat tak v hodnotě 15-17000 KČ, kvůli výdrži do dalších let. Tento PC by vám na hry nevydržel moc dlouho i když teď je jeho výkon vcelku slušný.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

za mě: zbytečně utrácíš za 800mhz ramky, do tohoto "průměrného" kompa by ti stačily i 533, takže vem 667 ;)
zdroj Fortron 400W by ti bohatě stačil, stačil by i 300W :D
možná zkus pořídit si pár větráčků a "owerclockem k vyšším příčkám"..

Obrázek uživatele buggy_490

děkuji za reakce

tobias: 300w zdroj? vždyť u grafky je napsané min 400w plus 65w procák a zbytky dalších 100w ??

a ještě co myslíš tím "možná zkus pořídit si pár větráčků a "owerclockem k vyšším příčkám" ? trošku nerozumí :-(

mozek: takže když jsem hráč ale zároveň tak trochu dělám do 3D grafiky tak by jsi spíš doporučil Nvidii?

na penězích mi právě že láleží a docela dost, já bych rád koupil PC za 20 000,- , ale hold nejsou penízky :-(

--

tak jsem na vaše (a ještě jednoho známého) rady přestavěl můj návrh, je toto už lepší? http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=IZ101JK701BFM02HWG01B1A01C6O...

děkuji

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no, co se grafiky HD 4670 týče, ta má max spotřebu krásných 50W, procesor, pokud vemeš procesor vyrobený menším výrobním procesem, tj s nižší spotřeobou, ale i když bdueme počítat stávajících 95W, tak máš 50 + 95 + 30 (deska) + 20 (disk) + 20 (mechanika v činnosti) + nějaké další části HW nebo třeba připojené USB zařízení atd.. --> dělá to něco přes 200W a rezerva je dostatečná ;) 500W zdroje napájí kvalitní herní počítače a 750W zdroje ty největší monstra s více grafikami..
u grafiky stále stojím u ATI, ano, pro grafiku, ale zas jakou, pokud chceš profi grafiku, tak Quadro FX (5000kč) ale pokud normálně jako, já, tak ti HD 4670 stačí vpohodě.. někteří si myslí, že ATI pracuje blbě, ale to je většinou chyba SW pošítače, nikoliv grafiky..
"owerclock"(OC) je přetaktování, tedy zvýšení výkonu komponenty (CPU, GPU, RAM), ale při přetaktu padá záruka na komponent v případě poškození.. to neřeš, byl to jen nápad.. ale an to musíš mít kvalitní desku, třeba ASUS teď vydal desku přímo stavěnou pro extrémní OC

Volil bych:
ASUS M2N68 (nVIDIA chipset)
AMD Athlon 64 X2 5400+ Black Edition
ASUS EAH4670 (1024MB)
Geil 2x1GB DDr2 667MHz CL4
Fortron Blue Storm II 400W

Obrázek uživatele petapl

já mám zkušenost s oběma typy
grafik a srovnání je opravdu těžké
ale osobně bych volil nvidiu
a co se týče kompu volil bych nejspíše tento http://shop.dece.cz/main.aspx?CLS=PRODUCT&PRO_ID=262790

je sice za 12066,- ale hry ti na tom poběžej výborně

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

hochu, tak na tom by sis fakt moc nezahrál, nejenže to má starou, žravou a slabou grafiku, ale taky jednojádro, který já na svym kompu totálně proklínám :D:D
a nVIDII já nepodporučuju, jelikož od ATI máš mnohem, MNOHEM vyšší výkon za stejný peníz a navíc nVIDII nemam rád:D ale co se týče chipsetu, tam má nVIDIA pro prosíka AMD stabilnější chipset, a proto tam volím jej..
na tvé rady bych ale nedával, sry :P

Obrázek uživatele psychocowboy

to pozor, v tomto segmentu ma mozna Ati malinko navrch, nicmene dnes je vetsina her dimenzovana pro nVidia grafiky... takze bacha na to... a jestli mluvis na petapl, tak souhlasim na plne care, neskutecny srot...

Obrázek uživatele petapl

ja se snazil vejít do limitu co se týče peněz ! (10000,-) a za to žádnou herní mašinu neseženeš (15000 + )

Obrázek uživatele Jiří Moos

Lehce si připlatíš za tuhle, ale stojí za to: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=55109.

Jenom bacha, je pěkně velká :)).

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ano, hry jsou hodně optimalizovány pro nVIDII, ale nic to na věci nemění, čistý herní výkon ti ATI poskytne lepší, minimálně v segmentu levných lowend grafik, jelikžož máme opravdu málo peněz k dispozici, musíme volit ATI/AMD a tady jednoznačně vítězí ATI, jak cenou,. tak výkonem.. 8600 je opravdu starý šrot.. mžná by se ale vyplatilo místo nových dobrůch a úsporných HD 4670 jít spíš dos tarých HD 2900, nebo HD 3850, jelikož za stejnou cenu dají vyšší výkon, při nižší podpoře co se týče nových technologií a při vyšší spotřebě..
já sice v každé hře vidim "nVIDIA, The way is meant to be played", ale mam HD 4670 a funguje víc než skvěle, postarší stalker v HD na max detajly se skvělym fps, nové rhy nerozhejbu kvli procesoru, ale jinak si dávám i Crysis..
je to otázka názoru, já preferuji ATI, a ty si kliídně kup nVIDII ;) jen jsi si přišel pro rady a já ti je dal ;)

Obrázek uživatele TheALuminium

Můžete se o tom debatovat jak chcete, ale nejlepší zkušenosti vždy vycházejí z praxe, tedy z testů :wink: a tam už se přesvědčte sami.