Notebook do 15000

Zdravím...tak se stala nepříjemná věc, která má příjemné následky - po 4. reklamaci NB dostanu zpátky peníze, proto si za ně chci koupit znovu NB, jenom jsem se v té nabídce trochu ztratil, proto se chci poradit. Bude sloužit pro běžnou práci, internet, filmy, hudbu, ale taky na úpravu fotek ve Photoshopu a návrhy v Corelu a taky i nějakou hru. Musí mít Windows a co největší disk (aspoň 640 GB).

Díky za rady

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Uplně ideální HW je v tomto ohledu http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=93390 respektive AMD A6-3400M CPU s integrovanou HD6520 v kombinaci s dedikovanou HD6650M. Bohužel je to Acer a ten, byť jde kvalitou nahoru, stále není to, co napříkladu ASUS. Ten ale ve stejné ceně nabízí pouze A4-3300M CPU, což je dvoujádro a to pro tvé účely je už docela málo.
HP nabízí ve stejné ceně A6-3400M CPU, ale bez dedikované grafiky, což je poměrně velká degradace výkonu. Ovšem zas je kvalitou někde jinde a pokud pro tebe není grafika (potažmo hry) to nejdůležitější, není to ještě tak zlý nápad. Bohužel HP přesouvá výrobu do polska a začíná to tak i vypadat s kvalitou..

Kdyby se ti někde podařilo nalézt ASUS s A6-3400M CPU a HD6650M GPU (K53TA-BBR6), bylo by to fajn. Bohužel ani ostatní kvalitní výrobci jako Dell a Lenovo nenabízí modely s A6-3400M & HD6650 v dané cenovce..

Dají se pak ještě hledat modely s Core i5 a nějakou dedikovanou Radeonkou, ovšem výkon za tu cenu je o dost menší, než v případě toho ASUSu..
Já nevím proč, ale skoro všichni výrobci montují do NTB výhradně grafiky GeForce, byť jsou podstatně horší než Radeon ve všech ohledech. (Že by další obdoba kartelové dohody Intelu s výrobci ohledně nepoužívání AMD v letech 2005 v podání nVidia?) Jediný srovnatelný čip je GT540M, který na zmíněnou kombinaci ještě něco ztrácí. Ale to jsme cenovkou už přesáhli, v naší je to mizerný GT520/525 čip, nebo z nepochopitelných důvodů taktéž slabé HD6370.. Přitom HD6650M nebo HD6770M nejsou vůbec drahé grafické čipy a měly by tam být. Přitom se nevyskytuji skoro v žádném NTB! Nechápu :shock:

Obrázek uživatele CZELLO

A proč to musí být zrovna ten procesor který napsals? Není k němu nějaká adekvátní náhrada, když se taková konfigurace nedá sehnat?

To jsou právě ty Core i5, které mají docela dost slabou grafiku.
Stálo by za zvážení jít i do Core i3, které jsou k těm A6-3400M ekvivalentní výkonem (i5 jsou o něco výkonnější), tam už se dají najít i akceptovatelné grafiky, jako GTX555M, jenže to je zase všecko v balení MSi a Acer a to bych radši nebral.. Stejně ji má jediný model za 16K, čili dost nad rozpočtem..

Další alternativou je ještě http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=91325 který má ještě výkonnější procesor, než jsou ty i3 nebo A6-3400M, grafikou je pak lehce pod tím s A6-3400M a HD6650M, protože postrádá tu grafiku, co je integrována v procesoru (HD6520).. Rozhodně je dost výkonná - výkonnostní ekvivalent GTX540M, což je stále lepší, než GTX520M/525M kterou dostaneš u Core i5.. Bohužel silnější procesory AMD, ani samotná A6 skoro nikdo nepoužívá. Nechápu to. Neřeknu kdyby byly horší, ale zrovna A6 je dost povedený a jeho poměr cena/výkon/spotřeba je velice slušný, nejlepší v dané cenové relaci..

Obrázek uživatele CZELLO

Takže jestli to dobře chápu, tak mám shánět něco, kde bude Intel i3 nebo AMD A6-3400M, případně Phenom II X4 P960 a k tomu grafiku buď Radeon 6650M nebo nVidia GTX540M a vyšší?

Obrázek uživatele CZELLO

A co procesor A4-3300M v kombinaci s Radeon 6650?

3300M je už jen slabé dvoujádro.. Proto ne. Core i3 je taky dvoujádro, ale o dost výkonnější, srovnatelné v některých případech i s tim čtyřjádrem.. I ten Phenom by případně připadal v úvahu, ale základem je vždy grafika.. Bohužel ten výběr je bídnej.. Hlavně všude jen mizerné GeForce, postrádám skvělé Radeony.. Koukni do jednoho tématu kousek pod tímto, mluví se tam o notebooku HP s HD6770M, to už je jinej nářez :-) A myslim že cenově by se vešel..

Obrázek uživatele CZELLO

Myslíš něco takového, jenom je tam 6750 http://www.alza.cz/hp-pavilion-dv6-6130ec-d245498.htm#popis

Mám namysli nějaký DV7, kteýr má přímo HD6770M, ale tenhle nebude o moc pozádu, jen o pár procent.. Taky by to nebyl špatný stroj. To je právě jak říkám kombinace A6-3400, dokonce v lepší MX verzi, s HD6750M, která je ješt ělepší jak HD6650M.. :-)

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Mám dotaz,
kamarád tvrdí následovné: "Ten důvod, proč jsou AMD levnější je, že se snaží být za každou cenu rychlejší - i za tu cenu, že ten počítač je pak nestabilní, přehřívá se a padá" a tvrdí mi, že jestli si chci koupit notebook s procesorem od AMD, tak ať si rovnou pod něj koupím chladící desku. Podle něj bych si měla koupit raději procesor od intelu. Co je na tom pravdy? A taky napadá Radeon, tvrdí, že je GeForce lepší.
Jsem z toho zmatená, proto by se mi názor někoho dalšího docela hodil.

Obrázek uživatele CZELLO

No podle mě je to jako s Coca Colou - je to humus, ale přesto drahý jako prase. A to samé i Intel (ne v tom smyslu že je to humus, ale v poměru kvalita/cena). Jo bývávalo, že AMD moc topily, ale to bývaly Turiony, teď si myslím že to tak není. Co se týká grafáren, tak je sorta lidí, kteří tvrdí že GeForce je lepší než Radeon a další sorta lidí tvrdí opak. Prostě Radeon vychází obecně v testech líp a z vlastní zkušenosti musím říct, že tomu tak nejspíš je.

Tohle je právě problém, který by si vyžádal obří úvahu, takže jen krátce. Představ si, že máš nějakou věc. Ta věc bezproblému funguje. Ty ji prohlásíš za dobrou. Jenže jen do doby, než dostaneš do ruky něco konkurenčního a pak teprve můžeš porovnat, co je skutečně lepší. Pokud na to ale nemáš peníze, spoléháš na recenzenty, kteří to udělají za tebe. Bohužel většina je zaujatá a jelikož nVidia je obecný fenomén (stejně jako nVidia), tak jsou zaujati ve prospěch nVidie (například nechci jmenovat PCTuning a pana Obermeiera). Když si to ale můžeš ideálně i sám ověřit, zjistí, že AMD na tom není tak zle, že jejich grafiky, konkrétně HD6000 proti GTX500 (ale i HD5000 proti GTX400) mají prostě při stejné cenovce vyšší výkon, méně žerou, podporujou novější technologie (a morálně je podporovaly dříve). Jediné co, tak ty ovladače. Dřív byly tristní a fakt nefungovaly, ale dnes už mají jen trobné chyby. Semtam obraz problikne, semtam hra chcípne, semtam se grafika restartuje. Nic není nikdy stoprocentní a za cenu ušetřeních stokorun jsi ochoten akceptovat určité neduhy. nVidia jimi poslední dobou ale začíná trpět taky. Vzpomeňme aféru prodeje vadných grafik do notebooku, vzpomeňme ForceWare, který spaloval nejvýkonnější grafiky, vzpomeňme Intel a jeho vadná série P67 čipsetů, vzpomeňme jeho neustálé problémy se SSD řadiči SandForce, vzpomeňme procesorový podvod v noteboocích někdy kolem 2004..

Ale zpět. Ano, procesor AMD je horší. Má vyšší spotřebu -> nižší životnost baterie. Ovšem vše kompenzuje grafika. Ta je nadmíru výkonná a za tu cenu nenajdeš výkonnější mobilní řešení. Jako celek, pokud by nVidia s Intelem chtěly dohnat výkon, jejich spotřeba by se přehoupla kus dál nad AMD.
A to, že k AMD musíš mít automaticky podložku, to už je jen pomluva. Obecně musíš mít podložku k Aceru a HP.

Ale jak řiká CZELLO, Turiony topily, ale byly své době nejlepší. Intel udělal podvod a Turiony skoro nikde nebyly. Viz. http://www.pcporadenstvi.cz/jaky-si-vybrat-procesor-aneb-amd-vs-intel

Ber to takhle. Procesor, na hry? Ten nevytížíš! Ani z 50%. U notebooku je skoro vždy brzdou grafika. Takže i kdybys měl jtí do dvoujádra za cenu lepší grafiky, udělej to, protože FPS ve hrách bude znatelně vyšší a i dvoujádro se ještě sem tam bude flákat. Kombinace tohoto APU AMD A-3400MX je opravdu ta nejlepší volba z hlediska herního výkonu s poměrně slušnou mobilitou i při slabé 6článkové baterii.

Obrázek uživatele CZELLO

Jo, jeden z velmi dobrých a velmi výkonných kandidátů.. Ovšem poslední dobou se HP přesunulo do polska a bohužel kvalita klesá.. Ještě brzo soudit, zatím je to tak roka něco, to je ejště krátká doba, ale říct že máš funkční HP 4 roky je uplně mimo. Za 4 roky tu pulka dnes koupených HP asi už nebude..

Obrázek uživatele CZELLO

tak já nevím, já sem nic vhodnějšího nenašel...vždycky je tam buď dopré CPU a slabá grafika, nebo naopak.
Pokud bys měl čas, mohl bys projít tento obchod http://www.ipopular.cz/ a doporučit něco z něho? Jde o to, že kamennou prodejnu mají 10 km od místa mého bydliště, tak je to dobré kvůli reklamaci a navíc jedním z majitelů/prodavačů je můj známý.

Díky

Upřímně další z pěkně vypadajících, ale dementních obchodů, kde se dá prd najít.. Cenové řazení 13-7-19.... Žádné smsluplné parametry.. Navrhni známému změnu designu (autora) a případně bych mu doporučil určité detajly.. V tomhle odmítám hledat :)) Ale pochybuju, že něco s lepším HW, než má ten poslední HP kdekoliv seženeš.. Výkonnější už je jen samostatn8 HD6770, kterás e montuje do NTB nad 20K a levnějc ji asi nenajdeš.. Ovšem zas to neni silák co do procesoru, proti třeba Core i5, které je až 2x rychlejší, ale grafiky s ním spojené v této cenové relaci nemá ani smysl jmenovat.. Musíš si ujasnit, jak moc chceš hry a jak moc ten zbytek.. Slabý procesor obvykle znamená pár sekund provádění operace navíc, slabá grafika naopak znamená, že si některé hry ani nezahraješ..

Obrázek uživatele CZELLO

spíš asi ten procesor, bývám úplně na nervy, když dělám něco v Corelu, modré kolečko Win7 se točí a dlouho nic. Ty hry budou až na druhém místě, ale když už teda dostanu ty peníze, tak proč nekoupit noťas aj s dobrou grafikou. Nechcu na tom hrát to nejnovější, ale třeba Left4Dead nebo FEAR

No takhle.. Hledej něco jako HD6490M, resp HD64**M, všcko co má vyšší druhé číslo bude lepší.. Pokud to najdeš s Core i5, dej vědět, kouknem na to..

Obrázek uživatele CZELLO

no našel jsem, ale buď hodně nad cenou a ještě k tomu HP a nebo jsem našel i v limitu, ale (pro mě docela nepochopitelně) se 13,3" displejem.

Hledej dál....

Obrázek uživatele CZELLO

A co takhle http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=99921 Není tam sice Radeon, ale v sestavě i5+Radeon 64** sem nic nenašel.

Tohle by se dalo, ale ta výkonnější grafika by se v téhle ceně objevovat měla.. Bohužel, trhu vládne nVidia, ať chceme nebo ne..

Obrázek uživatele CZELLO

Objevuje, ale s procesorem i3

Obrázek uživatele CZELLO

Tak nakonec je to tento http://www.ipopular.cz/notebooky/hp-probook-4535s-a6-3400m-4gb-640gb-15-...
No jo, je to HP, ale jestli se něco vyrábí v Polsku a nebo v Číně, je to jedno. Dedikovanou grafiku mně to ve správci zařízení píše 6470, takže nakonec je to to, co jsme chtěli.

Super... :-)