notebook do třetice (*UZAMČENO*)

Zdravím všechny,
měl bych také prosbu o pomoc. V PC trochu tápu a chtěl bych si pořídit notebook, studuju architekturu, takže tam budu potřebovat narvat Autocad, Rhino a možná i 3Ds Max, jak tak bloudím po stránkách prodejců compů a srovnávám s technickými požadavky, nějak se v tom nemůžu zorientovat. Poradili byste mi prosím, který by byl pro mě vhodný? Nebo co mám hlavně sledovat? Jediné nároky mám na to, aby bylo únosné na něm pracovat a aby byl co nejlevnější :) (cenový strop si ani netroufám odhadovat) Díky moc předem!

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no, odhadovat bys měl, ale můžu tě potěšit, v současnosti nejdražší NTB stojí jen 160 tisíc :D

ono záleží, co na tom chceš dělat a jak na tom bazíruješ - stolní PC je mnohem výkonnjší na tohle za menší peníze.. pokud chceš jen modelovat ve škole, kupi si něco ze střední třídy a kvalitního kompa domu, třeba na rendery a hlavní modelování.. defacto žádný NTB není dost silný aby byl lepší než třeba muj komp za pár šupů v modelování ve 3D..
já bych si vyladil kompa na doma a NTB bych si koupil jen tak lepší.. základem je samosebou grafika, každá integrovaná je tragédie.. ale HD4670 (dnes jedna z lepších herních grafik v NTB) co mam v kompu je na modelování docela supr.. každej NTB s ní bude dost dobrej.. pokud hodláš renderovat, minimálně dvojjádro Intel Core 2 Duo je základ.. zase jsme u toho, že render potřebuje velkou ramku a hlavně zde ryhclost ramek znamená hodně.. NTB s 800MHz ramkama je fakt drahej, mnohem víc než klasickej komp s 1200MHz.. na tohle bych si ale vybral kvalitnější značky jako HP, ASUS nebo Dell.. grafika totiž bude zatížená a v renderu i procík, takže se bude dost hřát a to nedělá dobrotu..
pokud chceš jen NTB na vše, tak nějakej fakt lepší, ale to je těžké, NTB primárně na grafiku nejsou.. na tvé operace by byla nejlepší grafika nVIDIA Quadro, ty jsem ale v NTB fakt moc neviděl.. je to slabá grafika, ale na Autocad a Adobe dobře optimalizovaná (taky si to zaplatíš) ale jak říkám, HD4670 by ti stačit měla :)

Obrázek uživatele seiu

Ty jo, to je slušná smršť,děkuju:) Řekl bych, že k renderování budu používat spíš compy ve škole, zatím mám s nima dobré zkušenosti. Jelikož jsem furt někde ve větru, potřebuju mobilní comp na modelování a rýsování, takže jiná možnost než NTB asi není. každopádně, když už jseš tak zběhlý, neporadil bys mi nějaký konkrétní model? :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

právě že tak zběhlý v NTB nejsem :D spíš obecně ohledně HW, vimz čeho kompy satvim a jak pracujou.. takže si z toho teorii převádim na NTB..
školní kompy? to bude urči Pentium dualcore 6300 :D to každej NTB s HD4670 bude mít pořádnej Core 2 Duo :)

fakt ti neporadim asi víc.. ale drž se ASUSu, nekupuj Visty, 4GB ramky a x64 OS je ideální, ramky aspoň ty 800MHz, disk dle opžadavků, minimálně 15" displej (Wide) s co nejvyššim rozlišenim.. u modelovacího okna je každej pixel an víc znát a to mi dáš určitě za pravdu :) rozdíl mezi pracovní plochou 1024x768 a 1920x1080 je obrovský, více než dvojnásobný :)
nikdy jsme neviděl lesklý displej NTB, ale nemyslim si že by lesklej displej byl lepší než matnej, spíš na opak.. díky bohu že muj NTB má matnej, aspoň v tom vidim obraz a ne sebe i při nízkym podsvícení, aby vydržela baterka co nejvíc..

na baterku taky určitě mysli.. pod 3 hodiny nechoď! pokusim se po nějakym podívat, ale v NTB se spíš vyzná Honza a Al, mým parametrům totiž odpovídá spousta NTB, oni musí vybrat ten který je lepší, než ostatní :) oni to totiž vědí :)

Obrázek uživatele seiu

Tak díky moc, už takhle jsi mi dost omezil výběr:)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

zůžil jsem ti výběr, přesto ses jej vubec nedržel :D

a vybral jsi to nejhorší, co jsi mohl :D grafiku Intel 4500 Městská Hromadná Doprava [GMA4500 MHD] :D

ne vážně, jedná se o integrovanou grafiku a to je to nejhorší, co můžeš pro 3D grafiku udělat..

radím ti drž se HD4670, případně HD4*** a neuděláš chybu :) tímto všechny 3 volby zavrhuji - ten poslední pro starou grafiku, i když procík už "jde" ale ty první dva - chyba byla i v grafice i v procíku :) drž se nad 2GHz na jádro, alespoň, aby ti k něčemu byl :)

jinak prakticky je to uplně jedno.. já provozuju Blendera na GMA945 - nejhorší grafika co existuje, taky integrovaná, ale blendr na ní jde nejlíp ze všech integrovaných grafik co jsem viděl (bohužel zrovna GMA4500MHD jsem nikdy neviděl v akci, ale nic od ní nečekám).. pak už jde jen o to jak detailní modely hodláš dělat.. v architektuře superhaldký kulatý povrch nebdue, ale v automobilovm designu ano :) a při rozlehlé scéně už je třeba ostřejší ukazovátko :)

je potřeba ujasnit si amximální a optimální finance, zezačátku jsi vypadal, že i NTB za 50 klacků by jsi zkousl, pak si vybereš NTB za 15..

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Také se vložím do diskuse.

Z vámi vybraných notebooků bych zvolil hned ten první - Asus je velmi kvalitní značka a tenhle noťas má hezké parametry v poměru cena/výkon. Za klady bych označil rozhodně paměť RAM (proto vylučuji ten poslední Asus), pevný disk a separovaný numerický blok, který jistě oceníte. Krásná je i osmi-článková baterie, to je skvělá volba.

Myslím, že je to dost kvalitní soupeř k mému novému notebooku (HP ProBook 4510s), o kterém jsem zde na fóru již několikrát psal. Trochu mě jen děsí ta integrovaná-sdílená grafická karta (koukám, že stejně jako TOBiASe). Můj ProBook má přeci jen ATI s vlastní pamětí.

Každopádně vám ten svůj absolutně nevnucuji, navíc s ASUSem mám jen výborné zkušenosti. Co se týče přítomných Vist, tak zde nechci rozbouřit žádný flame, každý máme na tento systém vlastní názor, ale za sebe říkám, že bych se jich určitě nebál (mluvím o nich, protože jsou součástí vašeho ASUSu).

Navíc, protože si kupujete notebook teď, máte právo na bezplatný upgrade na Windows Seven. Využil bych 14ti denní zkušební lhůty, která vzniká nákupem po internetu, a rozhodně bych nainstaloval všechny programy, co budu potřebovat. A půjdou-li, notebook si nechám. Pokud ne, mohu notebook vrátit bez udání důvodu... ;)

Možná, že upřesnit částku by nám pomohlo. Také se pak po nějakém vhodnějším podívám.

Obrázek uživatele psychocowboy

ja bych se nebal treba tohoto... http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=68582

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

"nové" grafárny od nVidie,a lias G1**M ještě moc lidí neotestovalo, takže nevím, jak jsou an tom s reálným výjkonem proti HD4670, ani HD4670 jsem nikdy neviděl, nevím dke má limity, ale zahraješ na ní skoro vše :) kámoš má za 16K G105M a co sem koukal, tak ta si to taky slušně dává, takže by to mohly být dobré grafiky, ale jak říkám, je těžké určit, jak moc se jí daří v modellingu.. o té HD4670 aspoň z netu vím, že na tom max běhá dobře a je ta grafika dost podobný klasický HD4670 a s tou zkušenosti mám..

navíc ty nVidie všechny jasou jen přeznačené a pourpavené grafiky starých generací.. takže jejich energetická hospodárnsot není tak dokonalá - stejný NTB s nejslabší G105M vydží v klidu 3 hodiny, bez ní 5..

těžko říct, já jsem poradil parametricky, čeho bych se držel, zas tak drahé to nebude :) teď jen vybrat ten správný..

Obrázek uživatele TheALuminium

To co nabízel cowboy ... toho ASUSe tak jeho grafika má 5880 bodů v 3DMarku 2006 ... tomu už říkám pořádný herní výkon :???:

Obrázek uživatele psychocowboy

GT220M = 9600 GT s 1GB vlastni pameti na spis televiznim rozliseni (1376 x 768) dela co se tyce vykonu dve tridy vys nez 4500MHD... je pravda, ze je potreba si priplatit, nicmene porad je to relativne mainstream a diru do sveta v 2D/3D grafice neudelas... poradny masivni stroj stoji od 50k navrch, kde mas nejake FX Quadro s licenci pro mobilni graficke stanice... dle me shrnuto podtrzeno - v pripade ze pade na notas nemas, obetuj aspon tu dvacku, hlidej si aspon dvoujadro od Intelu na min. 2GHz, 4GB ramek taky neuskodi a cokoliv neintegrovaneho na desce :)

howgh

Obrázek uživatele seiu

Tak aspoň dle mého výběru vidíte, že tomu fakt nerozumim:) S těma financema se to má dost bídně, v současnosti nemám prachy skoro žádný, ale chtěl bych tomu obětovat tak 20000. Každopádně moc děkuju za všechny názory a připomínky.

Obrázek uživatele psychocowboy

rado se stalo... a hlavne ber v potaz to, ze nabidka se meni kazdnym dnem.. lock