Y500, vyplatí se i7?

Dobrý den,
chci si koupit nový notebook a protože rád hraji hry a od října jdu na vysokou školu, rád bych herní notebook. Prvně jsem vybíral mezi Y580 a Y500 a myslím si, že na hry je lepší Y500.
Problém, který řeším je, zda se mi vyplatí koupit Y500 s i5 nebo s i7 ? Chtěl bych, aby mi tento notebook vydržel aspoň pár let a i za 2 roky bych si stále rád něco zahrál a nechtěl kupovat další notebook. Vyplatí se investovat do i7 ?
Předem děkuji za odpověď.

Obrázek uživatele kiko261

Daj sem linky na tie dva notebooky inak záleží to aj od ceny i7 je lepší a samozrejme aj drahší ale ide tam aj o komponenty takže bolo by dobre keby si sem dal linky...

Obrázek uživatele mmfmoc

To nemusí být nutně pravda.. záleží na konkrétních modelech CPU. i7 oproti i5 v některých případech přináší akorát další vlákna (HT), což ve hrách znát není..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

mmfmoc moc to komplikuješ, tenhle příklad najdeš v desktopu spíš než v notebooku, tam je to skutečně dualcore+HT vs quadcore+HT..

Y580 mám, a testovali jsme jej zde http://cdr.cz/clanek/lenovo-ideapad-y580-kvalitni-vykon-pro-studenta bohužel lehce zaostává chlazením, ale je to daň za fakt, že vypadá jako normální notebook (navíc velmi decentně), a je skvěle vybaven.. Y500 má SLI dvou grafik, což nemusí být nutně výhoda, druhá grafika je zde jako "náhražka" do slotu DVD mechaniky, takže v případě potřeby můžeš vyrvat grafiku a dát tam mechaniku :-) Ale to SLI může být občas nevýhoda, výkon té grafiky skutečně není dvojnásobný, ovšem je výkonnější jak GTX660M a každá má samostatný chladič, což je výhoda.

Co se i5 vs i7 týče, také jsem si pokládal stejnou otázku. Pokud ten procesor nějak extra nevyužiješ, tak ho nepotřebuješ, ale na druhou stranu, jsou to "jen" 3000 rozdílu, což už u "tak drahého" notebooku je celkem směšná částka, když povážíš, že procesor si jentak nevyměníš, a i7 3610QM je 2x výkonnější, jak i5 3210M, takže když bys v budoucnu chtěl dvakrát tak výkonný procesor, musel bys koupit celý notebook, a to je jasně blbost, že.
Výhoda i5 je ale menží zahřívání a spotřeba, čili vyšší výdrž na baterku, což je zase přesný opak SLI dvou grafik, které žerou více, než jedna samotná výkonnější, kor nevýkonnější GTX660M.

Obrázek uživatele Dan

Omlouvám se, zapomněl jsem na linky... i5- http://www.alza.cz/lenovo-ideapad-y500-black-d376530.htm ... vím že dvě grafiky neznamenají dvounásobný výkon, ale co jsem se díval tak rozdíl oproti y580 tam poměrně je. DVD mechaniku nevyužívám, takže by mi nevadilo kdyby tam nebyla :) . Četl jsem si nějaký recenze a psali že u y580 je horší chlazení a u y500 je to už víc vychytaný :) . Nemá někdo zkušenost s výdrží na baterku u y500 ? Při běžný "práce" - word, internet, film a tak ...?

Určitě na tom bude hůř - grafiky spapaj víc, ale je to prakticky stejný book, stejná baterka.. V tom chlazení také zásadní rozdíl nebude - víc chladičů, ale víc producentů tepla.. možná budou lehce větší, ale neměl jsem ho, nemohu posoudit.. To stačí ale kouknout na hmotnost - není nějak výrazně těžší..
Jinak čekej v officu tak 5 hodin, tam pojede integrovaná grafika, a tyhle dvě budou baštit nějaké nutné minimum. Y580 dá o něco víc...

Obrázek uživatele Dan

Výdrž by mě teda stačila, když budu chtít hrát hry bude v zásuvce... jen teda nevím co ten procesor... myslíte že hry budou náročnější na procesor ? V průběhu pár let ? když už kupuji takhle "drahý" notebook tak bych chtěl aby mi aspoň 3 roky vydržel :)

Upřímně v téhle kategorii bude spíš problém s grafikou.. Ale jak říkám, jsou to jenom tři tisíce, pakatel vůči ceně toho stroje.. A ta i7 by se ti podle mě oplatila.. Sice ty dvě jádra ukrojí něco málo z výdrže baterie, ale je to prostě quadcore, je to znát.

Obrázek uživatele Dan

Děkuji za rady ;) , asi si připlatím a koupím ty i7 .