Klávesnice-nefunkční multimediální tlačítka (*VYŘEŠENO*)

Zdravím, koupil jsem si novou klávesnici : http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=84622&utm_source=zbozi_cz&utm_medium=ppc&utm_campaign=Klavesnice&utm_term=Speed_Link_Snappy_SL_6425_SBK_CZ_cerna#discussion-jenže prídavná tlačítka na levé a pravé straně nefungují. Pouze levé v horním rohu pro uvedení Pc do úsporného režimu funguje. Prosím nevíte, čím to může být ??? Na jiném pc fungovala. Žádné CD k instalaci nebylo.Díky za radu.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jaký máš windows?

Obrázek uživatele danasos

Windoxs XP profesional

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Zdravím...

V popisu je psáno, že klávesnice nevyžaduje žádné speciální ovladače, takže vše je záležitost výchozího nastavení jednotlivých operací v systému. Jaká další tlačítka klávesnice má - respektive, co by měla dělat? Předpokládám nějaké multimediální - ty budou zřejmě kompatibilní převážně s Windows Media Player - máte jej jako výchozí? Zkuste v něm otevřít nějakou hudbu a použít hot-key klávesu, když bude WMP spuštěný - třeba stop, pause, volume atd.

Obrázek uživatele danasos

Nevím, co přesně všechny tlačítka znamenají ale např. - stop, pause, volume + -, mute, kalkulačka, pošta [asi e-mail], domů [ asi domovská stránka na netu] a jeste par dalsich ale nevím na co jsou. Výchozí přehrávač mám Winamp, ale i když jsem hudbu pustil ve WMP, stejně to nefungovalo.:(((

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Možná tedy nastal problém při zavádění ovladače - klávesnici přiřadil ovladač běžné ne-multimediální.

Dejte vlastnosti Tento Počítače, ve druhé nebo třetí záložce by měl být "správce zařízení" - v něm klávesnice - (jestli se bavíme o stolním pc) bude zde zřejmě jen jedna položka, kterou odinstalujte. Nyní přestane klávesnice fungovat. Odpojte ji a znovu zapojte. Měl by se objevit průvodce přidáním nového HW. Tím se proklikejte a klávesnice by se tím měla znovu nainstalovat.

Á propos máte nainstalovaný poslední SP balíček, tedy pro WXP SP3?

Obrázek uživatele danasos

Stále klávesnice nefunguje. Ovladač jsem ve správci zařízení odinstaloval, poté klávesnice přestala fungovat, odpojil jsem ji z USB a znovu zapojil, žádný průvodce instalací se neoběvil ale klávesnice opět fungovala, tak jsem restartoval Pc a zkusil jsem to samé ale vše se opakovalo. Mohl jsem ovladač odinstalovat ale stejně pokaždém dalším zapojení se rozjela. Tak jsem nainstaloval SP3 a vše zopakoval. Problém to nevyřešilo- vše při starém. Nevím jak vám odborníkům ale mě to už hlava nebere. :(( Začínám mít z toho špatný pocit

Děkuju a snad nato přídete

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Jak jsem již výše psal, multimediální klávesy pracují s již existujícími systémovými cestami, speciální ovladač ke klávesnici není. Našel jsem si i manuál, měla by to být tato, že?

Na jakém PC/ntb klávesnici zkoušíte? Nějaký konkrétní model, typ?
Tlačítka typu "My Computer, Kalkulačka, WMP Mute..." zkrátka ty co vidím v manuálu na stisk NA VAŠEM PC nereagují? Pouze to uspání?!

Obrázek uživatele danasos

Ano, tento manuál je k ní.Zkoušel jsem ní na tomto notebooku:http://notebooky.itek.cz/intel-core-i3-15-6/X8338614-Notebook-HP-ProBook-4520s, ano ty další tlačítka na stisk nereagují pouze to uspání.

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Takže na tomto ntb vám nefunguje?

Máte Windows XP, dobře -zkuste si stáhnout tento ovladač.

Pozor, instalace se nejprve rozbalí a někdy jí je potřeba pak spustit ručně (stalo se mi, že se sama nespustila). Takže pokud se vám po extrahování neobjeví žádný instalační průvodce, hledejte "setup.exe" na céčku v kořenu, zřejmě v adreáři "sp51626".

Po instalaci restartujte ntb a zkuste mult. klávesy. Pokud nepůjdou, udělejte ještě jednou odebrání/přidání klávesnice ve správci.

Obrázek uživatele danasos

Omlouvám se. Špatně jsem to pochopil. Myslel jsem na jakém Pc/notebooku klávesnici zkouším-jako na kterém jsem to zkusil a funguje. Klávesnici mám jinak na klasickém stolním Pc-není to žádný model/typ. Je seskládaný z různě starých komponentů..... Maximálně můžu vypsat z čeho je Pc složený.

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Aha, aha - dobře, již rozumím.
Problém tedy zřejmě bude se systémovou službou HID (input service).
Nejprve se na ní podíváme a když se naše domněnka potvrdí, myslím si, že budeme mít vyhráno.

Klikněte pravým tlačítkem na Tento Počítač -> Spravovat -> Služby a aplikace -> Služby - > Přístup k zařízením standardu HID

Tato služba zřejmě bude zakázána. Pokud ano, máme konečně viníka.
Zkuste ji spustit, tedy klikněte pravým a Vlastnosti.
Typ spuštění přehoďte na "Automaticky" a poté klikněte na "Spustit".
Podle mě to tak ale jednoduché nebude, určitě vyskočí nějaká chybová hláška.
Pokud skutečně vyskočí, napište a upravíme něco v registrech, aby to šlo - vím, že se to stává.
Pokud nevyskočí, restartujte PC, zkontrolujte, zdali již služba běží a vyzkoušejte multimediální klávesy.

Obrázek uživatele danasos

Ano. Máte skutečně pravdu. Tato služba byla zakázána. A také pak vyskočila chyba jak jste upozorňoval. Přikládám screen problému který se objevil.

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Výborně, jsme tomu na stopě. :)

Takže, dejte Start -> Spustit (nebo WIN+R) a zadejte příkaz "regedit" (bez uvozovek).

Otevře se vám editor registrů. Najděte podle této cesty klíč, který budeme editovat.
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\HidServ\Parameters

Měly by se před vámi objevit tři hodnoty (možná dvě, teď si nejsem jist).
Pokud zde bude klíč s názvem "ServiceDll", vymažte jej. Poté klikněte do okna pravým tlačítkem, dejte Nový -> Rozšířitelná řetězová hodnota -> jako název zapište opět "ServiceDll" a údaj hodnoty "%SystemRoot%\system32\hidserv.dll" (oboje bez uvozovek). Potvrďte OK a zavřete editor registrů.

Nyní přejděte do služeb dle návodu výše a pokuste se onu službu znovu Spustit. Pokud nepůjde, restartujte pc a zkuste službu spustit až po něm.

Obrázek uživatele danasos

hm:( Vše jsem udělal podle postupu ale tlačítka stále nefungují.

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Hm, vytvořené to máte dobře - službu se vám podařilo nahodit bez problémů? Běží? I ten restart jste zkoušel?

Obrázek uživatele danasos

Jakou službo myslíte? Tu co jsem vytvořil? Jako jestli se neobjevily problémy? Jak poznám že běží ? Restart jsem zkoušel.

Obrázek uživatele Jiří Molnár

No, vytvoření správného registru byla jedna věc. V závěru jsem napsal, abyste přešel dle návodu výše do služeb a podíval se, zdali ona služba " Přístup k zařízením standardu HID" již běží. Pokud ne, tak nastavit typ spuštění na "automatické" a kliknout na Spustit. Už by neměla vyskočit chyba a služba by se měla spustit.

Obrázek uživatele danasos

Sakra-tak jsem vše udělal ale stejně to píše tu samou chybu jako předtím. :( Tak jsem zvědav co teď. Jinak díky za ochotu

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Službu nelze stále spustit?

Dobře, zkontrolujte ještě tento klíč (je vlastně o úroveň víš, než náš předchozí).
Otevřte opět editor registrů a najděte klíč: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\HidServ\

V něm bude (soubor) hodnota Type. Rozklikněte ji, podívejte se, zdali je nastavena šestnáctková soustava a je-li údaj "20" (bez uvozovek). Pokud nebude, nastavte.

Pro jistotu znovu zkontrolujte, je-li klíč Parameters (z předchozích příspěvků) stále změněn, přesně jako na obrázku, který jste mi poslal.

Pokud bude vše v pořádku, restartujte pc a pokuste se Spustit naší službu "Přístup k zařízením standardu HID". To prostě musí jít...

Obrázek uživatele danasos

Ano. šestnáctková soustava nastavena je a údaj "20" také. Klíč jsem zkontroloval, stále byl změněn. Pc jsem restartoval ale služba "Přístup k zařízení standardu HID" spustit nejde. Prostě to asi musí jít na normálním pc ( což můj asi není ) :(((( Musím nervy držet na uzdě aby pc neletěl z okna.

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Safra, ten nám tedy dává, ten váš pc. Mě pěkně zkoušíte... :)

Nevadí, jedeme dál - zkuste vyhledat soubor "hidserv.dll" ve vašem pc a napište mi, kde jej systém nalezl, jako ve které složce atd.

Obrázek uživatele danasos

Tento soubor nalezl Pc dvakrát-C: > WINDOWS > ServicePackfiles > složka i386 ----a dále v C: > WINDOWS > SoftwareDistribution > Download > složka 44c8256673ca0542cb198384f8131b68 :???: :shock:

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Výborně, proto vám to nejde, myslel jsem si to. Soubor totiž chybí ve složce, na kterou se odvoláváme v registrech, tedy ve složce system32.

Nejprve se na oba soubory podívejte, jsou-li stejné velké. Pokud ano, nebudeme se tím déle zabývat a vaším úkolem tedy nyní bude, soubor "hidserv.dll" ze složky "ServicePackfiles\i386" překopírovat do Windows\System32.

Poté znovu přejděte do služeb a zkuste ji nahodit. Už to safra musí jít, musí se spustit... :-P

Obrázek uživatele danasos

WHOW !!! Ono to funguje. Jupí. Můžu se jen tak navíc zeptat, vy máte nějakou školu na Pc a nebo tím zabýváte jen navíc :shock: :???: ? Díky moc za pomoc.

PS: Nechápu jak se v tom můžete vyznat :shock: :))

PS2: Akorát mi od včera začal nějak protestovat HDD. Takže nevím na jak dlouho tu klávesnici využiji. V Pc mám 2 HDD-akorát to prý jen s jedním nemůže být [ nevím proč ] Horší je. že na tom který vypovídá je nainstalovaný WINDOWS. Nu co. A to mu je teprve 10 let :(((

Obrázek uživatele Jiří Molnár

No, že to s jedním HDD nemůže být je určitě hloupost, ale o tom bychom se určitě pobavili v případě vašeho zájmu v jiném vláknu.

Jsem moc rád, že jsme to pokořili. Super, díky moc za skvělou asistenci. :???:

PS: Ne, školu na PC nemám, klasické všeobecné gymnázium jako většina tady z nás. Vysokou školu kterou aktuálně studuji do IT sice směruji, ale většina znalostí je získaná oblíbenou metodou pokus/omyl a "hraním" si již od kolébky s technikou jako takovou. Měl jsem štěstí, že už takřka od kolébky jsme doma nějaké to PCčko 386 měli... :) A jelikož mě hry tolik nebraly, spíše jsem šilhal po tom, jak to funguje... A to je jedno s druhým. :)

LOCK