Blbá grafika

Dobrý den chtěl jsem se zeptat jestli nevíte jak bych mohl vyřešit problém s grafikou v některých hrách, dříve fungovaly (ty hry) bez protblému a ted najednou se v nich objevují tmavé čáry trčící do prostoru až do nekonečna nebo pásy nějaké humusné barvy přes kterou neni viděť, ale když skrze ní proběhnu tak už zase vidim normálně. Myslíte že, by mi pomohla reinstalce nebo mi odchází grafická karta.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

říká se tomu artefakt, a ano, signalizuje to většinou problém s grafickou kartou - poškozením čipu následkem přehřátí..

o jakou se jedná grafiku? zbytek počítače? věk? OS?

zkus přeinstalovat jak hry, tak DirectX tak ovladače grafiky..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

No kompík je starej asi 3 a půl roku a grfickou kartu má VGA HIS Excalibur x1650 xt isilence II , dal má 3Gb RAM a procesor AMD Athon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4200+ EE/2,2 GHz (jestli to je teda takhle dobře :-) to víte sem teprv začátečník). Jinak děkuju moc za radu preinstaluju asi rovnou celej komp :-)

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Ještě sem se chtěl zeptat jestli se v reinstalaci akualizují i ovladače nebo jestli se musi něco dělat v BIOSu ??

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

do BIOSu se nemusí, pokud nebude problém s bootováním, viz http://www.pcporadenstvi.cz/pruvodce-instalaci-windows-xp

co se ale stane? dojde ke smazání všech ovladačů a ty se musí, nejlépe nejnovější z webu výrobce, nainstalovat znovu.. grafika, deska..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Opravdu diky moc. Zejtra to hned zkusim, uvidíme jak to dopadne :-)

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
[41790] Reistalace

No abych to shrnul. S kamaradem jsem se chteli zeptat takhle. Zitra se mu pokusim reisntalovat komp. A tak se ptam jestli by ta reistalace tento problem mohla vyresit ptz ovladace se aktualizuji direcXt take po reinstalci.

A k te resitalaci, ovladace se daji zalohovat ale nechci zalohovat nejaky vadny takze predtim se pokusim ten graficky aktualizovat (mohl by jste mi napsat prosim cestu jak to udelat, nejsem si uplne jisty).

Ale myslel jsem ze se po kazde reistalaci AUTOMATICKY aktualizuji, ted jsem preinstalovaval svuj a nic s ovladaci to po me nechtelo, takze jsem se v tom ted trochu ztatil.

OS ma Win xp home.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
[41791] Reinstalace

Jeste k te grafice, kdyz nepomuzou ovladace nebo directX tak je to tedy v grafice a predpokladam ze nesnadnejsi oprava je koupe nove.....?

Jinak uvidime co udela ta reinstalace, po ni bych vam zas rad napsal.

Prosim nezapomente odpovedet na ty ovladace. Diky

Obrázek uživatele MBlask

zkusil bych se kouknout na ty teploty na grafické kartě, měl jsem stejný problém na starém pc, pomohl lepší chladič na grafiku a odvětrávání celé skříně

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jedná se o grafiku už starší, náhrada už není tak drahá (1400)..

co se ovladačů týče - sosni je na www.ati.com

žádné zálohy nedělej, ovladače GK najdeš na www.support.asus.com www )

jsou ovladače, které má systém v sobě, ale XP jich moc nemá.. je 10 let starý!!! a záloha nemá smysl, sosnout ovladače je pár minut ;)

odvětrávání a chlazení by mohlo pomoct, otázkou je zda se jedná o artefaktvy vzniklé vysokou teplotou ( objeví se jen po čase a dočasně), nebo vzniklé poškozením čipu (objevují se permanentně).. nový chladič je investice při ceně nové grafiky, zbytečná..

teploty můžeš okouknout v Everest 5 (sekce download), 801C po minimálně čtvrthodinové zátěži se dá považovat za dobré..

určitě by neškodilo profouknout chladič grafiky od prachu, MBlask může mít pravdu, počítám že počítač jsi ještě nečistil..