Parametry ovlivňující rychlost internetu a vaše zkušenosti

Zdravím ;)
Za internet platím pře 600 kč měsíčně a i přesto se mi nedostává slibované rychlosti. Po telefonátu do O2 mi bylo řečeno, že oni odesílají to co mají a to, že já to nedostanu není vůbec jejich věc. Výmluva byla na nějakou vzdálenost od uzlu a konec sítě či co. Otázka tedy zní: Opravdu něco takového ovlivňuje rychlost internetu? Pokud ano jak zjistit jak daleko od uzlu jsem ? Vaše zkušenosti s poskytovateli internetu za přijatelnější cenu :) a dále mě také napadlo pokud si objednám internet s nižším přenosem dat, tak jestli se ke mě dostane to co má, nebo ty kabely taky sníží? Díky moc... :shock: :-)
K obrázku... V průměru stahuju tak 250kb/s a o uploadu ani nemluvím :D

Obrázek uživatele sasha.cz

Jo jo, klasický problém u O2. Problém je, že čím seš dál od centrály, tím je rychlost nižší. S tím nic neuděláš. Základ je , přečíst si smlouvu před podepsáním, i s malinkými písmenky pod ní. Tam většinou stojí : až 16MB/s...pravda je ale jinde. Tak na špici je asi UPC, my ho zde ale nemáme, funguje pouze ve velkých městech, proto já jedu zde na regionálním poskytovateli. Vše co jem měl společného s o2, jsem spálil...raději dvakrát :)

Obrázek uživatele czfox

Dá se někde zjistit jaký poskytovatel zde má nejlepší zázemí? :)

Obrázek uživatele sasha.cz

Odkud jsi?

Obrázek uživatele czfox

Beroun ;) kousek od centra

Obrázek uživatele czfox

Někdo jiný co by přidal názor? :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Vítejte ve světě O2 :D
Projdi se po městě, koukni do katalogů, máte tam nějaká sídliště? Obvykle na sídlištích se poskytovatelé perou a po nástěnkách mají vylepené nálepky "internet od xxxx dostupný v tomto domě" a pak si vygoogli jejich weby. Já mám v Písku Simelon, ti to mají přes Dial Telecom, a je to slušný internet za tři stovky :) (4mbit up i down bez FUP) Takže bych hledal někoho lokálního, co jede taky přes DT. Plus jsi kousek od Prahy, u tebe bych UPC očekával dostupné. Mají ovšem internet zase z jiného spektra - dražší a rychlejší. Ovšem zase je to satelitní - má to horší ping, větší ztrátovost paketů za špatného počasí atd.. Vždycky je to něco za něco, ale ADSL od O2 je největší zlo, minimálně pokud nebydlíš na optickém kabelu. Kamarád ho má naproti přes ulici a přesto ho k němu nemohou připojit :D

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Zdravíčko...

Informace, které jste od 02 dostal, jsou bohužel správné. Vzdálenost od uzlu má velmi velký vliv na výslednou rychlost připojení, včetně staří fyzických kabelů, které vám do domu vedou. Může se totiž stát, že budete mít ústřednu takřka u domu, ale bude-li vám do baráku vézt stařičká kabeláž, bude vám to prdlačku platné. Vím to, protože jsem přesně v této situaci byl. (A O2 samozřejmě kvůli vám nepůjde kabely vyměnit, když nějak fungují. To je moc nákladné. Smlouvy jsou postavené tak, že vám negarantují plnou rychlost, která je v nabídce.)

Ze zkušeností mám docela dobré pocity z nabídek virtuálních poskytovatelů - malých providerů, a to konkrétně s těmi bezdrátovými. V Praze mám tedy pravda kabelový internet od UPC, ale na chalupě WiFi poskytovatele, který je naprosto velmi stabilní a velmi solidní. Uznávám ale, že mám štěstí - dům má přímý dohled na vysílač. To bývá jeden ze základních problémů, které uživatelé občas mají - špatná viditelnost na vysílač. Na druhou stranu si myslím, že právě s těmito malými podnikateli se dá snáz domluvit jak cena, tak zkušební doma, než s velkými korporacemi. Vše je ale samozřejmě individuální a odvíjí se na základě dané lokality.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Přesně tak.. Btw na chalupě O2 ADSL máme.. Kabely jsou v bídném stavu. Downoad 80 KB/s, upload 5 KB/s.... Bohužel lokální nejsou všude (třeba právě u nás na vsi v prdelákově), ale kolem Prahy počítám budou všude..

Obrázek uživatele Jiří Molnár

WOW, to je zoufalá rychlost. A cenově určitě platíš papírovou nabídku s 2 Mb/s, ne?
Chalupu mám na Rokycansku, to je od Prahy trochu kousek. Ale před čtyřmi lety se zde rozjel nějaký plzeňský poskytovatel a začal pokrývat vesničky, tak jsem se hned chytl. WiFi megabit UP/DOWN za dvě stovky měsíčně a jsem spokojený. :) Štěstí no.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Platí se za to 350 nebo tak něco. Je to jediný dostupný internet v obci Králova Lhota, bohužel tu ani žádný mobilní poskytovatel nemá 3G, Vodafone tu nemá ani signál :D Máme sondy na Marsu ale nemáme pořádnej signál na vlastní planetě :))