Excel 2007 (*VYŘEŠENO*)

Ahoj všem,
mám problém s Excelem 2007. Píšu bakalářskou práci na téma časové řady a zkoumám trend dané časové řady. Vím, jak spojnici trendu do grafu vložím, ale jelikož píšu bakalářku a nemůžu mít v ní milion obrázků, potřebovala bych do 1 grafu dát různé druhy spojnic trendu - lineární, kvadratický a exponenciální. Chtěla jsem se tedy zeptat, zda je to možné a jestli by mi někdo nemohl poradit, jak na to. Děkuji moc.
Fizzi

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tuším, že stačí dát druhou/třetí novou řadu a její hodnoty.. ale to je jednoduché a "obvyklé", takže nejspíš myslíš něco jiného, jen mě tedy nenapadá co :shock:

Obrázek uživatele fizzi

ehm...tak to zkusím víc popsat.

mám hodnoty o počtu uzavřených smluv v období během let od 2005 do 2009, údaje jsou měsíční, takže za leden 05, únor 05, březen 05,...,prosinec 09. udělám z toho graf, kde na ose x (vodorovná) bude čas (tedy měsíce od roku 05 do 09) a na ose y (svislá) bude ten počet smluv. graf bude spojnicový, takže prostě nějaká křivka.

v nástrojích grafu v kartě rozložení je položka spojnice trendu, dá se do tohoto vzniklého grafu vložit tedy libovolný trend - lineární, kvadratický, mocninný, exponenciální a kdo ví, jaký ještě.
jde mi o to, že chci v bakalářské práci ukázat proložení jednodlivých trendů do toho grafu a asi by bylo nevhodné nejdříve napsat: proložení lineárního trendu - a pod tím jeden obrázek, proložení kvadratického trendu - druhý obrázek...atd.
chtěla bych prostě 1 obrázek, do kterého bych umístila více trendů, abych zabrala v bakalářce míň místa a aby to nevypadalo nevhodně, že naháním stránky. ty jednotlivé trendy bych odlišila barvami pro přehlednost.

pokud tedy něco takového jde, budu ráda za pomoc :-) děkuji

máš namysli něco jako tohle?

Obrázek uživatele fizzi

vůbec :-(

tohle máš normální 3 různé grafy, ale já mluvím o spojnicích trendu. k 1 grafu, prostě k jedněm hodnotám, třeba 3, 4 různé spojnice trendu

mohla by jsi mi to pro představu nakreslit jen tak zkusmo třeba v malování? nebo, když už, ukaž dva různé grafy, já se zamyslím..
nejsem v Excelu expert, nýbrž amatér a "spojnice trendu" je mi cizí termín..

http://office.microsoft.com/cs-cz/help/spojnice-trendu-v-grafech-HP00520...

Obrázek uživatele fizzi

aha, tak to mi asi nepomůžeš, já myslela, že tomu rozumíš. stejně i tak děkuji za snahu

zrovna Officům nerozumím lépe než na uživatelské úrovni.. :o ale pokud se pokusíš mi to vysvětlilt/nakreslit, pokusím se to pochopit :))

samozřejmě neutíkej, vyčkej ještě, až se objeví kolegové, určitě někdo z nich bude zrovna Officům rozumět více..

Obrázek uživatele fizzi

já se o to pokoušela vysvětlit ve svém druhém příspěvku a líp to asi nesvedu :-D

zkusím to tedy ještě takhle..

- vytvořila jsem ukázkový graf z hodnot z tabulky, je tam hodnota Počet, která je na ose y a je závislá na hodnotě Měsíc, která je na ose x
- najedeš na Nástroje grafu, pak na Rozložení a na Spojinici trendu. v kartě Spojnic trendu můžeš zvolit libovolný trend, který se ti zakreslí do toho původního obrázku - do grafu, který ti vznikl z tabulky. ten trend jsem označila červenou šipkou.

co potřebuji?
- potřebuji do toho grafu zobrazit více trendů, ne jenom jeden. lze to nějak udělat?

jsem prostě dobrej :))

původně jsem to chtěl obelhat přes dva/tři průhledné grafy na sobě, ale nakonec jsem na to pčišel "správně"..

vlož do toho grafu, jak vidíš u mě, tu řadu tolikrát, kolikrát chceš udělat její trend
když pak označíš graf a klikneš na Další možnosti spojnice, vyjede ti okno s dotazem, pro kterou řadu že chceš ten trend udělat..
poté označíš graf znovu a znovu otevřeš Další možnosti a zase se tě to zeptá a zvolíš druhý průběh a třetí..
bohužel negativním efektem je, že jsou v grafu zmíněné 3 řady, tedy i v legendě, ale ta by se eventuelně dala skrýt a nahradit ručně dodělanými popisky, případně efektivně "zakrýt" kousek grafu..
průběhy se pak dají formátovat stejně, jako každá jiná "čára"

je to asi to nejlepší, co jsem zatím vymyslel

Obrázek uživatele fizzi

paráda, děkuji moc :-) už se mi to podařilo udělat i bez toho, aby tam byly ty další 2 řady navíc. taky v té legendě to jde odstranit :-)

tak příště prosím "já myslela, že tomu rozumíš" (já nevěděla, že jsi blbej) :)) to se mě tedy ale dotklo :D

jak jsi to vlastně udělala, že jsi tam nepřidala další řady, mohu se zeptat?

Obrázek uživatele fizzi

tak takhle jsem to ale vůbec nemyslela, měla jsem tím na mysli, že jsem myslela, že jsi na tohle odborník, že v Excelu znáš kdejakou funkci apod... přece to, že něčemu někdo nerozumí, neznamená, že je dotyčný blbý. já třeba nerozumím věcem ohledně Evropské unie, nerozumím věcem, které se týkají databází a programování, přece to ale neznamená, že jsem blbá :-) každý je nadaný na něco jiného.

vytvořila jsem ten graf z tabulky jako předtím, klikla jsem na něj pravým tlačítkem myši a tam se mi zobrazila volba "přidat spojnici trendu". pak jsem si vybrala trend, jaký jsem chtěla, nastavila tloušťku čáry, aby byla dobře vidět, zvolila barvu, pojmenovala to dle sebe. pak jsem zase klikla na ten původní graf pravým tlačítkem a vybrala opět možnost "přidat spojnici trendu" a už se mi objevil další trend, vybírala jsem opět barvu, tloušťku, druh trendu a název :-)

já si to nebral osobně, byla to ironická připomínka :wink:
ano, já jsem hlavně přes hardware, programy jen okrajově, co jsem pochytil.. jsem student Gymnázia, takže žádné zaměření, takže co jsem se nenaučil, neumím :)

tohle, když jsem udělal já, tak po mě Excel chtěl editovat původní první spojnici trendu.. když jsem mu ale dal trochu čas, tak funguje :))

takže považuji za vyřešené?

Obrázek uživatele fizzi

jj vyřešené. děkuji moc :-)
ještě mám jeden problém, ale to patří jinam..