Dramatické zpomalení počítače.

Počítač byl zakoupen jako multimediální sestava s OS WinXP Home edition s procesorem o rychlosti 2,589 MHz s celkovou pamětí 2 Gb. Hlavním programem byl letecký simulátor "Šturmovik". Ten se po dvou letech užívání začal sekat a pro nepoužitelnost musel být odinstalován. V té době se PC dramaticky zpomalil a diagnóza v odborném servisu zněla : Přeinstalovat OS. Po přeinstalaci počítač sice jel, ale značně zpomaleně a po roce boje s ním vykazuje horší parametry než 486 s Win 97. Nepomohly ani "Super" programy jako "Vyčistit počítač", "Vyčistit soubory" a "Zrychlení počítače" do, kterých jsem investoval asi 1500 Kč. Uvítal bych radu, zda se ještě s ním mám trápit nebo ho vyhodit, nebo jestli se dá s ním ještě něco dělat. S odborným servisem mám zlé zkušenosti.

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Dobré dopoledne,

určitě se na to mrkneme a nějakou diagnostiku snad určíme. :-)
Podívejte se prosím na první příspěvek od Michala (poradce) v tomto vláknu: http://www.pcporadenstvi.cz/node/16299

Vložte nám zde na jeho základě informace z Hijackthis, HD Tune a START UP REG CLEANERu. Eset můžete vynechat, když je systém po reinstalaci, tak budeme doufat, že tam nějaký koníček není a že spíš půjde o nějaké nesrovnalosti SW/HW klasického rázu.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Zdravím, ano screen z HD Tune trial 5 http://www.slunecnice.cz/sw/regcleaner/ záložka START UP.
Hlavně ten z HD Tune. Pak se mrknout přímo na desku, kolem CPU jsou kondenzátory, jestli nejsou nafouklé (ploška nahoře musí být rovná ne vypouklá), nebo přímo vyteklé.

Obrázek uživatele carlos111

Díka za rady. Udělal jsem všechny doporučené testy a výsledek byl odhalení dvou trojských koní. Bohužel, můj počítač nepodporuje snímání obrazovky, takže nemám jak poslat screeny výsledků. Navíc jsem zjistil, že uváděná paměť 2G je zavádějící, protože ve slotu jsou dvě paměti po 256Mb. Pravděpodobně při některé servisní prohlídce došlo k výměně(zcizení). Od té doby se to projevilo zpomalením počítač a ani přeinstalování nepomohlo. Doklad o tom, že mi tam byly instalovány dvě paměti po 1Gb v záruční době, dosud mám, ale není mi to nic platné. Předpokládám, že toto je ta pravá příčina. Vyřešil jsem to zatím dočasně tím, že jsem na PC nechal nainstalovat Linux Ubuntu. Pro běžné použití je to dostatečné. Zatím budu vymýšlet, jak dál.

Obrázek uživatele Michal Čížek

tak to je dobrý 500mega RAM jo? ano to bude ono. Jinak screen stačí pomocí tlačítka PRINTSCREEN na klávesnici, otevření malování a (CTRL+V) vložit obrázek, dál uložit jako JPG a ten dál lípnout sem.

Obrázek uživatele carlos111

Ahoj, je vidět, že jsem lama. Člověk se učí celý život. Samozřejmě, že to funguje. Já jsem k tomuto úkonu používal fotoeditor XnView , který na zmiňovaném PC nemám. Zatím to nebudu řešit. Ubuntu funguje, až na malé výjimky(zatím mi nejede mikrofon na Skype), ale manželka to přežije. Napřed pohledám ty paměti, co mi tam měnili a uvidím, jak se to změní. Původně tam bylo 2x512 Mb. Mám je někde na chalupě.