instalační CD Windows

Potřebovala bych poradit. Koupila jsem si notebook HP s již nainstalovanými Windows Vista ( cca 4roky zpět)a bohužel můj malý syn mi omylem vymazal nějaký soubor a počítač při zapnutí hlásí, že mám vložit instalační CD. Problém je ovšem v tom, že u notebooku žádné při koupi nebylo přiloženo tak nevím jakým způsobem se to dá vyřešit? Štítek s registračním číslem, které bylo nalepeno na spodní části notebooku již je na některých místech odřené. Poradíte mi? Manžel si letos koupil také nový noťas a ten také neměl instalační CD Windowsů. Předem moc díky, Monika

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, to bude trochu problém. Dostaneš se do nouzového režimu? Při startu PC mačkat F8 pořád dokola, měla by naskočit nabídka spuštění, kde je na výběr nouzový režim, vyber nouzový režim s prací v síti, jdi na http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ostatni/ostatni/produkey/ stáhni a ten program ti ukáže tvé licenční číslo k windows, to si opiš.
Pokud toto dokážeš udělat, budeme mít téměř vyhráno. Dej vědět, pokračovat budeme potom.

Obrázek uživatele Monikapl

Ahoj, zkusila jsem mačkat F8 a opravdu mi naskočila obrazovka s výběrem nouzového režimu, ale když jsem toto dala, napsalo mi to: windows/system32/config/system je poškozen, nebo nebyl nalezen :-(

Obrázek uživatele Michal Čížek

to je špatné, ta licence se opravdu nedá ze štítku přečíst? Napiš sem jaký je přesně tvůj systém windows vista a jaká? 32, nebo 64 bit. Najdeme instalačku, vytvoříš si bootovací flešku a pokusíš se systém opravit. Jen nevím jestli to nebude chtít ten product key. Pokud ano, existuje podpora na microsoftu, kde se dá problém vysvětlit a pomocí telefonu snima znova aktivovat systém, pak už z funkčního systému je jednoduché product key získat pro příští reinstall. Je to asi jediná cesta, pokud nebudeme mluvit o kupování nové OEM licence třeba s W7.
Každopádně, by stálo za to disk z NTB vytáhnout, vložit do stolního PC a tam zazálohovat veškerá důležitá data.

Obrázek uživatele Monikapl

On ten štítek je odřený a nepřečtu jen jeno písmeno či číslo. Nevím který typ Visty mám, je tam na štítku napsáno toto: Windows Vista Home Basic. Jinak ještě u toho nového noťasu jsem si pro jistotu opsala už to licenční číslo :-)

Obrázek uživatele Michal Čížek

To je dobře, ještě si u toho nového NTB udělej RECOVERY DISK, pokud nebyl přidán k NTB. U toho tvého starého teda nebylo přiloženo vůbec žádné DVD, právě to RECOVERY? To by jsme potřebovali, tím by se systém opravil bez nutnosti toho klíče ze štítku, takhle se obávám, že budeš muset bud zakoupit nový licenci, nebo to vysvětlovat na lince microsoftu.

Obrázek uživatele Monikapl

se blbě zeptám :-) recovery disk je co prosím? A jak se dělá? To budu mít v ruce něco jako instalační disk? U toho zkaženého bohužel nemám také žádné CD, našla jsem i fakturu, ale na ni není licenční číslo OS uvedeno. Ještě jsem se dočetla, že by šlo nahradit Windows OS, nějakým Ubuntu. Prosím poradíš, když si ho stáhnu na flash disc, jak se postupuje při instalaci když mi de facto systém nefunguje. Nikdy jsem nic neinstalovala pokud v PC, noťasu nebyl OS.

Obrázek uživatele Michal Čížek

START / OVL. PANELY / SYSTÉM A ZABEZPEČENÍ / ZÁLOHOVÁNÍ A OBNOVENÍ / vlevo je VYTVOŘIT DISK PRO OPRAVU SYSTÉMU.

Recovery disk uvede systém do funkčního stavu.

Jakýkoliv systém se dá nahradit, ubuntu je jeden z mnoha bezplatných variací OS linux.
Já ještě nějak linuxu na chut nepřišel, spíšv jsem neměl čas se tomu trochu věnovat, proto ti otom moc neřeknu, tady je nějaký článek, abys trochu věděla co t o je http://www.ubuntu.cz/ . Jinak instalace tohoto systému je volně šiřitelná, tudíž bezplatná, stačí jí stáhnout z netu a řídit se instrukcema. Měj na paměti, že na tomto systému nebudeš moc použít doposud používané programy, pokud nebyli vytvořené i pro linux (ubuntu).

Obrázek uživatele Monikapl

to je super že mi radíš :-) Jinak ještě prosím jedno info jako pro blbce, ubuntu mám staženo na flešku dám ho do noťasu a co dál? Co mám spustit aby se mi to nainstalovalo? Když nemám funkční OS, jsem bezradná.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Přeinstalací ztratíš svá data na disku, jen upozornuji.
Nevím co máš stažené, tak to vezmu odzačátku:
http://www.ubuntu.cz/ziskejte/stahnout vyber nejspíš 32 bit verzi

A tady je i návod s odkazy jak to nainstalovat. Pročti si to pozorně. http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=16885.0

Po vytvoření bootovací USB flešky s ubuntu, budeš muset nabootovat z této flešky. Zastrč flešku do NTB. Po zapnutí NTB mačkej DEL, měla by ses dostat do BIOSu, kde v v boot menu změn bootovací pořadí z disku na tu flešku. Pak uložit a restart, pak by to mělo nabootovat z té flešky a nainstalovat dle instrukcí ubuntu, jak jsem říkal do fáze nabootování ti poradím, ale dál co s ubuntu už ne e.

Obrázek uživatele Monikapl

prosím ještě o jedno info. Když chci udělat "pro jistotu" to Recovery disku i u XP (má brácha) tak tam není jak píšeš "systém zabezpečení" jde to u XP vůbec udělat? Prosím, když tak mi napiš cestu. Jsem teď zbantovala celou rodinu aby si pro jistotu udělali zálohy :-)

Obrázek uživatele Michal Čížek

u XP si nejsem jistý, jestli to jde, měl jsem sice dlouho, ale vždy jsem čistě přeinstalovával systém z instalačky.
Každopádně je potřeba mít někde opsané a schovéné PRODUCT KEY, to je to na COA štítku, co ty máš odřené. Pokud to mají také odřené a mají funkční systém, ukáže jim ten product key právě ten prográmek co jsem ti posílal.
To je to hlavní co je potřeba mít, dál někde získat instalačku XP té verze, ke které patří ten product key. Nelze použít product key z win XP home na win XP profesional atd.
Instalačku si můžeš stáhnout, půjčit od kamaráda, je to jedno, ale vždy verzi ke které máš product key.
Záloha systému se dá udělat i pomocí různých programů, které vytvoří tzv. obraz disku, ale je to náročné na prostor.
Proto raději volím čistou reinstalaci, následně ještě budeš potřebovat ovladače, takže pokud budeš mít product key, instalačku a ovladače stažené ze stránek výrobce NTB k danému systému uložené (zazálohované), vždy dokážeš do NTB systém znova dostat.
Tady jsem narazil na pěkný článek, který by ti také mohl pomoci http://www.dsl.cz/clanek/778-jak-si-vytvorit-instalacni-cd-z-predinstalo...

Pokud se člověk rozhodne přeinstalovat systém z jakéhokoliv důvodu, např. systém se zhroutí vlivem virů, kolabovaním HDD (tady se bude muset koupit nový), nebo tvojim případem, je dobré mít HDD rozdělen, kde na jeden oddíl budeš instalovat systém a na další ukládat svá data(fotky, filmy dokumenty). Při reinstalu vždy zformátuješ jen oddíl se systémem a druhý oddíl zůstane zachován, tudíž nepřijdeš o svá data.
Toto popisuje kolega ve svém článku a platí to pro jakýkoliv OS http://www.pcporadenstvi.cz/jak-rozdelit-pevny-disk-hdd