Problém při spouštění pc s win 7

Dobrý den, potřeboval bych poradit, koupil jsem použitý notebook a asi po 14 dnech jsem provedl novou instalaci systému, abych notebook vyčistil. Nainstaloval jsem win 7 home premium (originál, mám i samolepku na ntb), ale když spustím počítač, mám na výběr ze dvou systémů windows 7. První odkaz na win 7, je moje nová instalace systému, když jí potvrdím, naběhne systém bez problémů. Druhý odkaz win 7 je nejspíš odkaz na novou instalaci systému nebo recover systému, protože se začnou načítat nějaké složky a pak na mě vyskočí tabulka, nevím přesně co na ní je, protože je to rusky. Nevíte jak nastavím, abych po zapnutí pc nemusel vybírat z těchto dvou odkazů, popř. jak odstraním tu druhou instalaci win 7 z disku? Děkuji za odpovědi...

EDIT: Ještě možná uvedu, že do pc byl přidáván nový ssd disk, na který jsem nainstaloval systém, dříve byl systém nainstalovaný na druhém disku. Je možné, že se systém zároveň načítá z obou disků a dává mi to na výběr? Opravdu nevím, děkuji za rady..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Bootování zůstalo fyzicky na stejném disku, jen se u něj upravil MBR, do kterého se zapsal nový OS a adresa (disku). Tohle je školácká chyba, protože základem je vyndat sekundární disk (ze kterého nechceme bootovat) a nainstalovat systém, pak teprve disk přidat, aby se nám MBR neupravil. Ideálně aby na něm ani bootovací MBR nebyl, čili aby byl disk naformátován. Případně aby bootování bylo řádně nastaveno v BIOSu ze SSD.

Takže co teď? Formát SSDčka, vyndat HDD, nainstalovat OS, přidat HDD, provést zálohu dat a taktéž naformátovat.

Obrázek uživatele Mikynka

Takže budu muset HDD disk z notebooku vyndat, nechat tam pouze SSD disk, nainstalovat na něj systém a jak bude systém nainstalován, zase do počítače namontovat HDD disk a ten pak naformátovat, ano? A nešlo by to naformátovat teď dodatečně, abych nemusel ten HDD disk vymontovávat a znovu instalovat na SSD disk systém? Vím, že na tom HDD disku je nějaké skryté místo, na kterém je zazálohovaný systém, ten ale nevím, jak odstranit.

A ještě bych chtěl dodat, že když jsem notebook koupil, byl systém na SSD disku nainstalovaný a pc jsem spouštěl normálně. Já jsem pouze nainstaloval nový systém na ten SSD disk a začalo mi to takhle zlobit. :(

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Původně byl na HDD, ne?

Všechny ty záchranné věci jsou na svém oddílu. Disk vem a kompletně odstraň všechny oddíly (až si zálohuješ data) a vytvoř tam dva, ideálně (viz www.pcporadenstvi.cz/jak-rozdelit-pevny-disk-hdd třetí, systémový, bude ssd).
Problém je, že naformátováním HDD přijdeš o boot kompletně, protože se očividně napsal do MBR HDD a NTB bootuje z HDD a ten jej teprve přesměruje na SSD. Proto musíš naformátovat oba disky (je jedno kdy) a při instalaci mít v NTB jen ten disk, na kterém systém chceš.

Obrázek uživatele Mikynka

Systém byl původně na HDD, potom byl do notebooku dokupovaný SSD disk a na ten byl potom nainstalovaný systém. Já ho právě kupoval od jednoho kluka, tak nevím, jak to měl nastavené, ale při spuštění počítače, normálně nabíhal a nemusel jsem volit ze dvou možností jako teď po nové instalaci :(

A ten HDD disk můžu normálně naformátovat v systému? Když na disk kliknu pravým tlačítkem a zvolím formátovat? Myslíš, že naformátuju i skrytý oddíl s bootem. Jinak mi ale nevadí, že příjdu o boot, stejně akorát zabírá místo a je v ruštině.. Ale nevím, proč je v ruštině, když je notebook kupovaný v čechách v Alze..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

V systému ho pravděodobně nenaformátuješ proto, že systém si je vědom, že je na něm MBR. Po jeho smazání se ti nespustí žádný systém. Skryté oddíly také nemusíš vždy vidět.
Můžeš to naformátovat při instalaci systému - ve výše zmíněném článku je to i lehce nastíněno. Stačí teď hned nabootovat instalačku systému a ve volbě disku, kam chceš instalovat kliknež na Možnosti jednotky, odstraníš veškeré oddíly a zbydou ti tam dva fyzické disky. HDD rozdělíš na dva a na SSD uděláš jeden oddíl. Pak instalaci zrušíš, notebook vypneš, HDD vyndáš a na SSD nainstaluješ OS. Pak zase vypneš, přidáš HDD, v systému naformátuješ dva připravené oddíly a pak už si s tím dělej, co budeš chtít :-)

Obrázek uživatele Michal Čížek

ne, nech tam jen ten disk na kterém chceš systém a spust instalaci systému, v té instalaci odstran veškeré oddíly a vytvoř 2, pak instaluj systém. Při spuštěném windows si disk nenaformátuješ.

Obrázek uživatele Mikynka

Dobře udělám to jak říkáš, spustím instalaci, SSD disk o velikosti 60GB nechám jako jeden oddíl a druhý disk o velikosti 500 GB, rozdělím po 250 GB. Potom PC vypnu, vyndám 500GB HDD, dokončím instalaci pouze s SSD diskem a po celkové instalaci 500GB HDD disk vložím zpět.
Jen mám dvě otázky:
1) Pokud disk nevyndám, tak se na něj zapíše MBR, co to je?
2) Instalaci win 7 provádím z windows, protože nemám instalačku na DVD, ale v počítači. Instalaci vždycky spustím, nainstaluji systém, starý windows se mi uloží do složky windows old, kterou potom smažu a nový je klasicky ve složce windows. Když to tak udělám, nemůžu naformátovat SSD disk, ale myslím, že s druhým diskem budu moc pracovat, nevadí to něčemu?

Michal Čížek: Jinak co vím, tak pokud disk při instalaci rozdělím, jak píše Tomáš Bohuněk, tak se musí po instalaci naformátovat v systému a to normálně jde, už jsem to tak dělal. Doufám, že se nepletu..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To je ten problém! Musíš to bootovat tu instalaci! Jinak nelze systémový disk naformátovat (protože z něj právě běží systém, ve kteérm běží program, který se snaží naformátovat sám sebe. Takový proces je operačním systémem bez milosti popraven (killnut)

Je tu návod jak instalovat systém z flashdisku. Najdi si ho. Máš 4GB flash disk? Stačí naformátovat, nastavit jako aktivní v diskpartu, nakopírovat na něj data instalátoru, nabootovat a instalovat.

Instalaci pak nesmíš "dokončit" z SSD, ale znovu začít - ty jen vytvoříš oddíly, a pak řekneš storno, já nic nechci dělat, ahoj. Ono se to restartuje a v té chvíli to můžeš vypnout stiskem tlačítka vypínače. Vyndáš disk a znova začneš bootovat flashdisk a už tam bude jen jeden disk, s připraveným oddílem, pouze ho zvolíš a dáš instalovat. Systém si ho naformátuje NTFS a zahájí instalaci.
U toho dělení diské se nelekni - na ten SSD disk si Win7 vytvoří ještě malý 100 MB oddíl. Ten prostě ignoruj. V něm se právě sková ten MBR a další informace.

Ještě ti to zkomplikuju, abych si byl uplně jistá, takže postup:
1) vytvořit bootovací flashdisk s Win7
2) nabootovat flashdisk
3) smazat všechny oddíly na všech discích
4) vypnout počítač, vyndat HDD
5) nabootovat flash disk, vytvořit oddíl na SSD (vytvoří se dva, zvolíš ten velký), zahájit instalaci systému.
6) nainstalovat systém - budou 2 restarty, pro oba musí být priorita bootování již nastavena na SDD
7) vypnout počítač (klidně před tím nainstalovat ovladače)
8) připojit HDD
9) zapnout počítač, ve Správci disků na něm vytvořit dva primární oddíly, naformátovat, používat.

A co že to je MBR? Master boot record - hlavní záznam pro bootování. Na něm jsou uloženy informace o operačních systémech a jejich pozicích na discích, to si BIOS přečte a řekne "tohle jde nabootovat", ty mu řekneš "nabootuj tohle", on se podívá kde to je a začne to natahovat do paměti, pak udělá vektor spouštění (ukazatel na místo začátku v paměti, a spolu s instrukcí "vykonej program" předá řízení procesoru. Ten začne vykonávat instrukce systému, až se načte a spustí vše, a pak se zahájí smyčka běhu operačního systému.
Pokud MBR smažeš, BIOS neuvidí žádné operační systémy a nebude vědět, kde nabootovat, takže nenabootuje, a místo toho tě bude srát s hláškou Insert prober boot device and reboot. Press Ctrl Alt Del to reboot.

Obrázek uživatele Mikynka

jj děkuju za vysvětlení, už všechno chápu a pojedu podle postupu, co jsi mi napsal :).. Ještě mám ale jeden dotaz, nemám tak velikou flashku, v notebooku mám DVD mechaniku, tak si systém můžu normálně vypálit na DVD a bootovat pak systém z DVD mechaniky. Jen nevím, jak nastavit, aby to DVD co vypálím, bylo bootovací..

Mám stažené celé DVD win7 v počítači, z kterého spouštím instalaci systému a na konci instalace akorát zadávám své serial number.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Bohužel mě osobně "bootovací" dvd vypálené v Neru nebo Ashampu nikdy nefungovalo, takže jsem to vzdal :)) Půjč si od někoho flashdisk.. A nebo se pokoušej o bootovací DVD.. A nebo si od někoho půjč originál DVD, to je také putna.

Obrázek uživatele Mikynka

Dobře, nějak to zkusím sehnat a pak napíšu, jestli se mi to povedlo :).. Zatím moc děkuji za rady..