Win7 a paměť

Koupil jsem po nadšených zprávách nový systém a nainstaloval 64bitovou verzi na mé pc s 4gb ram.
Největší překvapení mě čekalo po nahlédnutí do správce úloh a velikosti obsazené paměti. Číslo se pohybovalo nad 880mb(!) po nabootování, bez spuštěných programů. Např. Photoshop potřebuje ram co nejvíce, což je znát při práci s 12mpix fotkama. V XP 32bit byla k dispozici ram cca 1,7gb, tady to je pouze o 1gb a něco navíc. Ten zbylý sežere systém. Staré dobré časy s 95mb paměti pro systém jsou pryč. Co na to odborníci na tweakování? Dá se ta hodnota 880 snížit? Tohle se nepíše nikde, stejně ram stojí pár korun. Tak lidi kupujte, že ano.
díky za radu
Petr

Obrázek uživatele Jiří Moos

Tady jde o to, na co bys tak velkou volnou RAM využil? (předpokládejme, že většina lidí jsou běžní uživatelé) - tuhle otázku si podle mě položili i vývojáři. Proto, když bude mít systém tolik volného místa k dispozici, zabere jej systém svými součástmi a celkově bude tak běh systému rychlejší (880MB je k celkové velikosti 4GB naprosto normální). Pokud bys opravdu potřeboval víc operační paměti, tak zkus ještě procesu Photoshopu přidat vyšší prioritu. Ale pozor, Photoshop potřebuje velmi značné množství výkonu procesoru (ten by proto měl být svým výkonem přijatelný pro velikost RAM).

Jinak kdybys chtěl zrychlit PC, buď z důvodu havěti, nebo jiného, tak použij vyhledávání, koukni na blogy našich poradců a redaktorů, těch článků tady bude už opravdu hodně.

Pro srovnání:
Aktuálně mi běží Winsows Seven 7600 build s Windows aero a Music Managerem, Mozzila - dvě záložky, Daemon Tools.
Využití paměti 1,02GB (ze 3GB možných)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

já osobně standardně pracuji stylem 20 spuštěných programů a jedu na 1800MB, po pzapnutí Blendera se dostávám na 2GB, po zapnutí renderu jdu přes 4GB ;) každopádně využít se to dá ale neudělá to běžný člověk..

každopádně je to prostě nový systém, který jednak nabízí hodně věcí, pro které prostě místo potřebuje a jednak má intleigentní práci s pamětí - pokud může, narve do ní vše co používáš, aby ěh dané aplikace byl co nejlepší.. navíc se umí i uklidit pro potřeby aplikace.. což ale nedělá moc rád.. potřebuješ li využívat víc paměti, buď si ji musíš koupit, nebo se vrátit k XPčkám či Linuxu.. obojí chce málo paměti, ale taky má málo funkcí a i blbej Explorer tam startuje dost dlouho ;)

jinak platí to, že W7 jde k uživatelům a nabízí možnosti, ne však úspornou práci s pamětí.. je ho sice možné provozovat i na gigové ramce, ale pro ostatní programy už fakt místo není.. spustili ho ale i na 128MB ramce, což poukazuje na hospodárnsot.. po spuštění malování ale došlo k pádu..

realita je taková, že já má v počítači 6GB a i když to využiju jen málo kdy, pořád je to nesrovantelné s 2GB ramkou.. nevrátil bych se zpět, právě nedělám skoro nic na 1600MB :D

a ještě něco - XPčka potřebovaly 3GB disk.. W7 potřebují 15GB disk.. už to mluví samo o sobě, že? všechno je ve vyšším rozlišení, vyšší kvalitě, efektech, barvách, funkcích.. to chce moc prostředků, proto to také není pro každý počítač :P