Zmizela (je potlačena) ikona Úsporný režim

Následkem toho nelze uvést PC do spánku nebo hybernace. Možnosti nastavení spánku, hybernace, úsporného režimu (triviální postupy) na příslušných místech zmizely. Může někdo poradit tak, aby nebyla nutná reinstalace OS? Jedná se o WIN XP.

Obrázek uživatele Michal Čížek

zdravím, po jaké činosti se to stalo? vyzkoušej návrat bodu v čase.

Obrázek uživatele jom

Zřejmě po čištění disku, ale zcela jistý si nejsem. Návrat v čase nebyl úspěšný. Rád bych se dověděl, zda lze něco změnit v registrech, nebo je vadná některá dynamická knihovna. Rád bych se vyhnul reinstalaci, zpravidla je nutné znovu nainstalovat všechny programy, které zapisují do registrů.

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Dobrý den,

pro začátek se zeptám - díval jste se, četl si a hlavně vyzkoušel postupy dle našich publikovaných návodů? Nepomohlo?

1) http://www.pcporadenstvi.cz/na-tema-usporny-rezim-vs-rezim-spanku
2) http://www.pcporadenstvi.cz/jak-na-rezim-spanku

Obrázek uživatele jom

ad1 Na kartě Možnosti napájení chybí menu Režim spánku. Proto nelze hibernaci nastavovat.
ad2) triviální - v současném stavu bezpředmětné - viz ad1)

Obrázek uživatele Michal Čížek

na systémech XP je úsporný režim (save to RAM) a režimu spánku (save to disc). Označení hybernace se objevuje až od W7, ale je to totéž, trochu mě to zmátlo, ikdyž jsem přečetl, že se jedná o XP, slovo hybernace mě myšlenky převedli na W7.

Režim spánku není ve výchozím nastavení u XP aktivní a je nutné jej zapnout dodatečně. Vypadá to, že se ti PC nastavil do základního nastavení.

Uvidíme co to provede.
1) Menu Start-Nastavení-Ovládací panely.
2) Máte-li zapnuté výchozí zobrazení, přepněte jej volbou Přepnout do klasického zobrazení.
3) Otevřete položku Možnosti napájení.
4) Tím se otevře dialog Možnosti napájení - vlastnosti. V něm přejděte na kartu Režim spánku.
5) Zaškrtněte zatržítko Zapnout podporu režimu spánku a potvrďte tlačítkem OK.
6) Nenastal-li žádný problém, měl by počítač být schopen tzv. Režimu spánku.

Je možné, že se následně narazí na tento problém : Správci zásad napájení se nepodařilo vyhradit soubor pro režim spánku: Proces nemá přístup k souboru, neboť jej právě využívá jiný proces.

Řešení této hlášky:
Ve složce C:\Windows\System32\Drivers najdi soubor atapi.sys. Je vhodné mít zapnuté zobrazování skrytých a systémových souborů, nebo použít správce souborů, jako např. Total Commander.

Soubor atapi.sys přejmenovat například na atapi.bak. Windows samy zjistí, že jim inkriminovaný soubor "zmizel" a obnoví ho z vlastní zálohy.

Pak by režim spánku měl již fungovat. Již dlouho nemám XP, takže si nemám jak ozkoušet, jestli v základním nastavení je tato položka viditelná a jestli po zapnutí funkce se v menu objeví.

Obrázek uživatele jom

Především děkuji za snahu pomoct mě.
Ale znovu uvádím - v dialogu Možnosti napájení chybí karta Režim spánku. (Je tam pouze: Schemata nastavení..., Upřesnit, UPS. A zde je problém, že doporučení 1) až 6) nelze realizovat. Soubor atapi.sys byl systémem obnoven, ale stav se nezměnil. Dočetl jsem se, že v kořenovém adresáři má být skrytý soubor hiberfil.sys, ale ten se nevytváří, protože v Možnostech napájení, jak již jsem uvedl, funkce Režim spánku chybí - v tomto režimu se soubor buď vytváří, pokud je hybernace zapnuta, nebo nevytváří při jejím vypnutí.

Obrázek uživatele jom

Zdá se, že by řešení mohlo být zde: http://support.microsoft.com/kb/907477, avšak je to příliš obecné. Musel bych zřejmě postupně odinstalovat některé aplikační SW, aby se systém dostal do původního stavu. Ale není jisté, že by se to obnovilo. Ani není zřejmé, které ovladače by mohly narušit (změnit) režim napájení.

Obrázek uživatele Michal Čížek

tak to teda už nevím, ještě se pokusím někde něco vyštrachat, snad se tu ukáže i někdo, kdo podobný problém řešil

Obrázek uživatele jom

Předem děkuji

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Tak začněme od píky. Zkontrolujte, zdali je "samotný základ všeho" aktivní - ACPI: http://pctuning.tyden.cz/component/content/6790/6790?task=view&limit=1&s...

Obrázek uživatele jom

Jiří Molnár wrote:
Tak začněme od píky. Zkontrolujte, zdali je "samotný základ všeho" aktivní - ACPI: http://pctuning.tyden.cz/component/content/6790/6790?task=view&limit=1&start=4

Obrázek uživatele jom

V BIOSu byl nastaven ACPI na S1, nastavil jsem na S3.
Podívejte se na obrázek "Možnosti napájení - vlastnosti". Chybí karta nastavení spánku (hybernace).

Obrázek uživatele Michal Čížek

služba UPS nemá nic společného s režimem spánku, já se obávám, že jinak než reinstalací změny nedosáhneš

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Dobře, rozumím vám, že zde volba režimu úplně chybí. Tomu věřím. Blbé je, že nevíme přesně, jaká operace to způsobila. Jedině, co vidím výše, že obnova systému si pohrála se souborem atapi.sys. Hm, zkuste soubor přejmenovat - respektive mu změnit příponu třeba na atapi.xyz. Jelikož se jedná o systémovou komponentou, systém by se měl snažit ho hned obnovit zpátky, možná bude nutný restart, pokud se tak nestane hned po aktualizaci obsahu složky. Zkuste, jestli není na vině tento ovladač. (Uložen by měl být v "C:\Windows\System32\drivers\atapi.sys".)

Obrázek uživatele jom

Po jakékoliv změně atapi.sys jej systém vrátí do původního stavu. Pokud by tento zálohovaný systémový soubor byl poškozený, nelze dosáhnout změny a obnovit funkci hybernace, vždy se stav vrátí do výchozího stavu. Také jsem pokoušel soubor přepsat jiným z jiného PC - vždy se vrátí okamžitě - po několika sekundách původní (poškozený) soubor.

Doplňuji po dalším experimentu: atapi.sys se podařilo nahradit z jiného PC v nouzovém režimu. Výsledek je však stále tentýž. Příčina je někde jinde.

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Tak pojďme na to od lesa. Zkontrolujme, zda počítač používá funkce rozhraní ACPI:

Start, Spustit, zadejte příkaz devmgmt.msc -> OK.
V okně Správce zařízení rozbalte položku Počítač a zkontrolujte, zda je zobrazena položka Osobní počítač s rozhraním ACPI. Pokud tato položka je zobrazena, počítač používá funkce rozhraní ACPI a je všechno po této stránce dobré. Prosím zkontrolujte.

Obrázek uživatele jom

Zkontrolováno, počítač používá rozhraní ACPI.