Zamrznutí Windows (*UZAMČENO*)

Dobrý den,
Nejdříve bych rád popřál všem účastníkům fóra hodně štěstí do nového roku.
Bohužel já teď tolik štěstí nemám a musím se obrátit na vás pro pomoc.
Na mém notebooku (HP ProBook 4710s, pokud to pomůže) mám takový problém:
mám nastaveno vypnutí monitoru po 15 minutách. Po pohnutí s myší se sice monitor zase zapne, Windowsy však zamrznou (ze začátku můžu chvíli hýbat s myší, po chvilce už ani to ne...), až po určité době jsou zase funkční. Čím déle je monitor vypnutý, tím déle jsou pak Windowsy zamrzlé.

PS: Používám Windows 7, dual-boot s Linuxy Ubuntu 10.10, obojí 64bit

Předem děkuji za jakoukoliv odpověď, určitě v případě potřeby poskytnu další informace o systému.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

notebook jen vypne monitor, nebo se uspí? mě režim spánku třeba na nekompatibilním notebooku nejde vůbec... tobě spánek a hibernace fungují normálně?

Obrázek uživatele Maxer456

Spánek i hybernace fungují tak, jak by měly. Problém je jen s automatickým vypnutím monitoru...

EDIT: Problém je opravdu pouze s Windowsy... Linux žádný problém nemá.

Obrázek uživatele Maxer456

Tak jsem přeinstaloval systém Windows... Na čisté instalaci se problém neprojevuje.. Budu tedy postupně doinstalovávat programy a pokusím se zjistit, který z nich tento problém způsobuje.
Dám vědět, pokud na něco příjdu.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

na snadě je hned driver grafiky...

Obrázek uživatele Maxer456

Tak driver na grafiku to zrovna není... Uvidím dál..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

zkus víc driverů, starší i novější...

Obrázek uživatele Maxer456

Tak po rollbacku driverů na předešlé (tedy původní Windowsácké) pro grafickou kartu se problém stejně objevil... Nejspíš ho asi budu prostě ignorovat. Nevím si rady...

Poslední věc co mě napadá jsou updaty Windows, ale procházet je jeden po druhém, nebo je zkoušet postupně odinstalovat se mi vážně nechce... Je jich prostě moc.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

můžeš zkusit reinstall systému a hned na to ovladače, abychom vyloučili tyto dva vlivy.. pak už by zbýval buď hardware samotný, nebo software třetích stran...

Obrázek uživatele Maxer456

Na čistém systému (pokud si dobře vzpomínám) vše funguje, jak má. Hardwarem to není, na Ubuntu vše funguje správně. Software třetí strany to také není, problém se projevil před jeho instalací. Problém se však projevil až po několikátém restartu (při kterých se mimo jiné instalovaly updaty), ovšem drivery to také nejsou, drivery jsem nainstaloval hned po instalaci systému a tehdy se problém ještě neobjevil. Zkoušel jsem to jednou i po každé instalaci.
Opravdu jediné, na co mi to hraje jsou updaty. Vím, že na 64bit systémech některé updaty Windows působí problémy, jen nevím, který by to mohl být (je-li to updatem...).

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak pak můžeš zkusit ty updaty odinstalovávat, ale moc tomu nevěřím...

Obrázek uživatele Maxer456

Tak jsem zjistil, že před přihlášením se problém neděje... (alespoň teď se nestal)

Obrázek uživatele Maxer456

Tak k odinstalaci updatů jsem se ještě nedostal... Dospěl jsem ale ještě ke dvěma myšlenkám: Jednak jsem se rozhodl ještě (pro jistotu) zkusit spustit Windows v safe modu, jednak mě ještě napadla otázka. Vzpoměl jsem si totiž, že se problém projevil po jedné reinstalaci systému, při které jsem kompletně měnil nastavení oddílů disku. Mohlo by jiné rozdělení disku způsobovat problém?

PS: Pro systém je samozřejmě vytvořen dostatečně velký oddíl (cca 50GB).

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

pokud se nám jedná o problém s režimem spánku, asi nám safemode moc nepomůže, protože do safemode se nedá probudit.. aspoň myslím..

Obrázek uživatele Maxer456

S režimem spánku problém nemám a nikdy jsem neměl. Jde jen o to, že po cca 15 minutách mám nastavené vypnutí obrazovky. Po následovném pohnutí myši se Windows prostě zasekne...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

pardon, trochu jsem to zmotal...
inu... ale obávám se, že vypínání displeje v nouzáku také není.. teda nemělo by být, je to sekundární služba... ale nikdy jsem to nezkoušel... no zkus ten nouzák, budeme chytřejší :-)

Obrázek uživatele Maxer456

Tak vypínání displeje tam opravdu není. Pokusil místo vypnutí displeje zaklapnout notebook, ale zjevně to není úplně to samé, problém se neprojevil.
Kdyby se to nepovedlo vyřešit jinak, tak asi ještě zkusím kompletní vymazání disku a znovu vytvořit všechny oddíly (jelikož až po takové přeinstalaci se problém projevil, třeba by ho to i spravilo).
Příjde mi to stejně divné... Žádný program ani ovladač není novější verze než na instalaci, kdy systém fungoval správně.

EDIT: Přemýšlel jsem ještě o jedné možnosti: Vypnout automatické vypnutí displeje, i když to asi není nejlepší řešení... Vyzkouším, jestli problém nastane i při takovémto nastavení.

Obrázek uživatele Maxer456

Tak jsem se rozhodl zatím problém potlačit... Vypnul jsem automatické vypnutí displeje a pro jistotu jsem lehce zvýšil virtuální paměť (i když to asi nebude mít vliv...).
Od té doby problém nenastal (už pár dní) i když jsem notebook zavřel (a displej se vypnul) tak vše fungovalo, jak má.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

hale já vážně nevím, nikdy jsem se s tím nesetkal a mohu pouze teoretizovat... asi bych to vyřešil reinstallem a kdyby to nepomohlo, tak stejně jako ty :))

Obrázek uživatele Maxer456

No tak reinstall jsem už zkoušel předtím...
Každopádně to takhle asi nechám, takže to můžeš zamknout ;)

PS: Dík za ochotu :)